La Unipau reivindica la No-Violència amb la lluita de l'activista Berta Cáceres

Berta Cáceres va ser assassinada el 3 de març a casa seva, Honduras

La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha commemorat amb la diada de la No-Violència, aquest diumenge 29 de gener, l'assassinat de Mahatma Gandhi, que va tenir lloc el 30 de gener del 1948.  

 

 

Enguany, la protagonista de la diada ha estat Berta Cáceres, líder indígena lenca, feminista i activista del medi ambient que va ser assassinada el 3 de març del 2016 a casa seva. 

 

 

 

Arcadi Oliveres, president de la Unipau, ha destacat que "sempre busquem algun personatge significatiu dins de la lluita per la pau i la no violència. No fa ni un any que Cáceres va ser assassinada per reivindicar una cosa tan senzilla què és l'aigua com a bé públic. La pau cal reivindicar-la sempre a tots els racons del món. I la seva lluita també, perquè ella lluitava perquè l'aigua fos pública. A l'Estat espanyol, el 80% de l'aigua és privada".

 

 

A banda de l'acte commemoratiu, que ha tingut lloc a la plaça dels Quatre Cantons, un any més, s'ha fet una visita a la instal·lació artística situada a la plaça de Magí Bartralot. Un projecte que la Unipau i el Taller Triangle han treballat a les escoles l'Olivera, Joan Maragall, Pi d'en Xandri i la Floresta. Enguany, el tema treballat ha estat el dels refugiats. 

 

 

Reviviu un dels moments de l'acte: 

Mostra artística

Uns nens demostrant la fragilitat que els agradaria que tinguessin les fronteres FOTO: Mireia Puente

En els darrers mesos el Taller Triangle i la Unipau han treballat amb aquestes quatre escoles santcugatenques conceptes com refugiats i fronteres

 

 

Un treball en què els alumnes de quart han pogut aprofundir amb tot el que ja saben d'aquest tema tan actual. I és que tal com ha explicat l'educadora del Taller de Triangle Eva Navarro, "aquest any és la primera vegada que el conflicte que s'ha treballat és actual".

 

 

Per tal de treballar-lo i després fer la mostra artística, els alumnes han parlat de moments d'exclusió a la vida quotidiana o s'han convertit, ells mateixos, en fronteres que impedien que els altres companys poguessin passar, simulant les fronteres europees tancades. 

 

 

La mostra situada a la plaça de Magí Bartralot sorgeix de la pregunta que els alumnes s'han fet sobre com voldrien que fossin les fronteres. Una pregunta que ha obtingut respostes com "obertes, fràgils, que tothom hi pugui passar, que hi hagi gent que t'aculli..." ha explicat Eva Navarro. 

 

 

Per això, al llarg de la plaça, hi ha una instal·lació en què tots els nens i nenes de quart d'aquestes escoles s'han dibuixat a ells mateixos sobre un paper. Uns dibuixos que junts fan una frontera, però que al ser de paper, mostra la fragilitat d'aquesta. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem