Les vacunes anticonceptives pels senglars es començaran a aplicar al desembre

Falta un permís de la Generalitat per poder tirar endavant la prova pilot de la UAB i la Diputació de Barcelona per regular la població de senglars a Collserola

La vacuna anticonceptiva per reduir la població de porcs senglars en zones urbanes i periurbanes a Collserola es començarà a aplicar al desembre si finalment s'obté el permís de la Generalitat. En una primera fase es vacunaran un centenar d'exemplars i durant els pròximes tres anys se'n vacunara almenys 200 més. Es tracta d'una prova pilot de la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona i que es desenvoluparà, entre altres municipis, a Sant Cugat.

La vacuna té l'objectiu de reduir la població sense matar els animals. Les comissions de Protecció dels Drets dels Animals de nou col·legis d'advocats catalans han signat un conveni que avala legalment el projecte, que es tirarà endavant amb l'ajuda dels guardes forestals de la Diputació de Barcelona. El 2015 es van arribar a comptabilitzar a Collserola uns 1.500 senglars aproximadament, xifra que des del Parc Natural van considerar excessiva i que s'havia de reduir a 300 o 400 exemplars. 

El fet de no matar els animals, a banda de consideracions ètiques, es considera més efectiu, ja que fa que no cedeixin territori a exemplars d'altres zones pel que fa al menjar, i l'anticonceptiu els pot fer baixar la mobilitat perquè no necessitaran buscar parella ni menjar per les cries o per omplir les seves necessitats energètiques, que seran menors.

El director del departament de Sanitat i Anatomia d'Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB, Manel López Béjar, ha explicat que la vacuna té una efectivitat del 80% durant el primer any i del 60% al tercer any. Els senglars tenen una vida reproductiva que va dels 6 mesos de vida als 12 anys, aproximadament, però la majoria d'animals són capturats als dos anys.

Menys senglars

Durant l'últim any s'ha estat estudiant el moviment i el grau d'hormones dels animals. A partir d'ara s'instal·laran trampes, s'anestesiaran els exemplars, sobretot joves mascles i femelles, se'ls identificarà i se'ls punxarà abans de tornar-los a deixar en llibertat. Després es farà el control de la població per veure l'efectivitat de la mesura. Si es captura un exemplar dos cops se'l podria revacunar per comprovar si s'allarga l'efecte de l'anticonceptiu.

López Béjar també veu positiu que no neixin tants senglars que només coneguin la ciutat com a hàbitat natural i font d'alimentació. Aquest veterinari explica que en els últims anys l'època de zel dels senglars s'ha distribuït per tot l'any, i si abans naixien cries només a la primavera, ara ho fan tots els mesos.

Els animals marcats portaran un codi i un telèfon escrit a l'orella per si algú els troba vius o morts. Els impulsors volen que no siguin consumits, per tal de poder avaluar correctament l'efectivitat de la vacuna, però asseguren que no hi ha cap perill per a l'ésser humà.

La vacuna s'ha provat anteriorment en cérvols de cua blanca als Estats Units, senglars en captivitat al Regne Unit, gossos, vaques o elefants.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem