Les llars d'infants temen les conseqüències del confinament pel coronavirus

Tancades des del divendres 13 de març, les llars d'infants del municipi no estan rebent cap ajuda per part de les administracions, tot i seguir obligades a abonar les despeses

La crisi social i econòmica pel confinament pel coronavirus està afectant molts sectors, i un d'ells són les llars d'infants. Sense rebre cap ajuda de les administracions i obligades a seguir cobrint despeses, les llars d'infants de Sant Cugat afronten amb por les possibles conseqüències i moltes d'elles pateixen per veure's forçades al tancament.

Les llars d'infants, juntament amb la resta de centres educatius, van haver de tancar les portes el divendres 13 de març. Moltes d'elles van tramitar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació, tanmateix, es veuen desemparades i sense rebre cap ajut per part de les administracions.

Així ho explica Mireia Català, portaveu de l'Associació Catalana de Llars d'Infants: "Ens sentim dolgudes. Sabem que ens enfrontem a una situació complicada, però no hem rebut cap comunicat oficial i ens trobem abandonades".

Actualment a Catalunya hi ha 80.000 infants de 0 a 3 anys escolaritzats en escoles bressol, dels quals 30.000 (quasi un 40%) ho estan a les 529 llars d'infants de Catalunya. "Amb aquestes mesures, moltes llars d'infants es veuran obligades a tancar i els nens no podran tornar a la seva escola a la represa de la normalitat. Els nens es mereixen trobar la seva escola oberta", apunta Mireia Català.

Situació difícil a les llars d'infants de Sant Cugat

Sant Cugat tampoc s'ha quedat al marge d'aquest impacte. Actualment, el municipi compta amb 17 llars d'infants homologades pel Departament d'Educació de la Generalitat i cap d'elles està rebent ajut. "Som centres petits, els ingressos dels quals depenen totalment de les quotes de les famílies, unes quotes que es calculen anualment comptant amb aquestes despeses", apunta Marta Camí de la Llar d'Infants Magnòlia.

A més, Marta Camí explica que es troben sense cap suport actual: "Ens sentim abandonades per les administracions, ja que en comptes de rebre ajuts ens posen traves", unes traves que, després del Decret Llei, "ens comparen com un gimnàs, quan depenem del Departament d'Educació".

És per això, que des de la Llar d'Infants Magnòlia sol·liciten ajuts: "Per una banda, ens agradaria que l'Ajuntament de Sant Cugat ens pogués fer un ajut municipal. D'altra banda, hauríem d'evitar pagar tributs, impostos o despeses per no veure'ns obligades a tancar".

Amb tot, Marta Camí assenyala la bona voluntat de les famílies: "Estem molt agraïts a les famílies perquè quasi totes ens han donat una mostra molt positiva i empàtica a la situació, dient-nos que estan allà pel que sigui necessari. Tot i això, creiem que no és just que les famílies siguin els que hagin de seguir pagant aquestes quotes".

La situació de la Llar d'Infants de l'Alba

Mateix és el cas de la Llar d'Infants de l'Alba: "Som una escola petita, sense estalvis i estem desemparades per part de l'Ajuntament i de la Generalitat, perquè no estem rebent la seva ajuda", apunten des de la llar d'infants.

Aquest centre educatiu també incideix en la necessitat de rebre ajuts per part de les administracions per poder reprendre la seva activitat normal un cop finalitzat el confinament: "Si les llars d'infants que estem en aquesta situació tanquem, els més perjudicats de tots seran sempre els nens i les nenes. Per què les llars d'infants públiques estan preparades per acollir a tots els nens i nenes que estan escolaritzats en llars d'infants privades?", apunten des de la Llar d'Infants de l'Alba.

A més, comenten que tenen unes despeses fixes a cobrir; "Actualment, tenim despeses que hem de continuar pagant, i gràcies als acords que hem negociat amb el lloguer i algunes empreses que ens subministren serveis, hem pogut ajudar a les famílies dels nostres infants, les quals des del primer moment ens estan donant suport per poder resoldre aquesta situació".

Amb tot, i a l'espera de poder rebre ajudes, des de la Llar d'Infants de l'Alba assenyalen que continuen treballant pels infants: "Seguim mantenint el contacte amb les nostres famílies, proporcionant-los recursos, materials, contes, cançons, jocs, etc., a través de les xarxes socials, per on els enviem vídeos de nosaltres realitzant totes aquestes activitats. D'aquesta manera, ajudem als pares i mares dels nostres nens i nenes perquè disposin d'activitats per realitzar amb els seus fills i filles mentre dura aquesta situació".

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat

Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.

Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.

  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Sant Cugat i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic
  • També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat.
  • I cada divendres als carrers de Sant Cugat en format paper
 
Comentaris

Destaquem