Lleonart (Metges de Catalunya): "Hem normalitzat els pacients en llits als passadissos"

Metges de Catalunya denuncia la falta d'infraestructures sanitàries al Vallès Occidental: "La gent està mal atesa"

Metges de Catalunya ha denunciat públicament la "saturació" dels serveis sanitaris al Vallès Occidental a conseqüència d'unes infraestructures "insuficients". Aquesta situació, apunten, provoca una mala atenció als pacients, unes urgències col·lapsades i unes llistes d'espera que s'eternitzen. A més, el pic de contagis de grip, covid i altres malalties respiratòries de les últimes setmanes ha complicat encara més aquesta atenció. 

Més info: Salut es compromet a construir un hospital d'alta resolució per a Sant Cugat i Rubí

"Els tres hospitals públics de la comarca (Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Terrassa i Mútua de Terrassa, que és el que toca a Sant Cugat) tenen les urgències col·lapsades i els pacients s’esperen durant moltes hores i s’amunteguen als passadissos", denunciava el sindicat, que alerta que aquesta situació no només es viu durant aquests pics epidèmics. Per tot plegat, consideren que “és evident que aquestes infraestructures s’han quedat petites i són insuficients davant el creixement i l’envelliment d’una població que demanda cada vegada més atenció”.

Lleonart: "La gent està mal atesa"

"La gent està mal atesa". És la sentència del secretari general de Metges de Catalunya i metge d’Urgències de l’Hospital de Terrassa, Xavier Lleonart, que en responsabilitza a la falta de recursos i infraestructures. "El Vallès Occidental passa el mateix que a tot Catalunya, però de forma més aguditzada. S’està donant una atenció sanitària pública a vuit milions de persones amb les infraestructures dissenyades per la Catalunya dels 6 milions", resumeix Lleonart, que insisteix: "Hi ha un dèficit molt important d’infraestructures a Catalunya en general i en el Vallès en particular".

El secretari general de Metges de Catalunya apunta que la Mútua de Terrassa, hospital assignat als santcugatencs, atén una població de 300.000 habitants. L'hospital del Consorci Sanitari de Terrassa n'atén 250.000 i el Taulí de Sabadell, 400.000. "Aquestes infraestructures no donen l’abast", denuncia Lleonart, que n'exposa les conseqüències: "Al Vallès Occidental tenim de les llistes d’espera elevades de tot Catalunya".

Lleonart: "Hem normalitzat que hi hagi pacients sense dignitat i sense atenció adequada en llits als passadissos"

Una altra denúncia de Metges de Catalunya és que els hospitals tanquen sovint algunes de les seves plantes per estalviar costos i recursos. Això provoca que les plantes obertes es col·lapsin encara més i l'atenció als pacients sigui precària. Aquí és on es multipliquen les imatges de pacients en llits als passadissos: "Hem normalitzat que hi hagi pacients sense dignitat i sense atenció adequada en llits als passadissos". "Mentre, hi ha plantes tancades perquè no els surt a compte tenir una planta oberta amb 10 pacients o no cobreixen baixes", alerta Lleonart, que insisteix: "Quan li expliques a un pacient que porta 24 hores al passadís d’un hospital i pendent d’un llit, no ho entén".

"Des del Departament de Salut s’ha normalitzat atendre en precari els pacients d’urgències als passadissos. No és normal", recalca. Per tot plegat, resumeix la situació: "Sempre estem fregant el col·lapse. Ens falten mans i ens falten infraestructures". Des de Metges de Catalunya veuen l'atenció mèdica com "una gimcana" que no permet un exercici "digne" de la professió: "Se’t treuen les ganes de continuar en aquest sistema pervers que et fa treballar en unes situacions assistencials dolentes".

Els hospitals que no arriben

La falta d'infraestructures sanitàries fa anys que es reivindica a Sant Cugat. De fet, Sant Cugat i Rubí fa molt temps que reclamen un hospital de referència, que fins i tot va arribar a tenir nom (Hospital Vicente Ferrer) i data de construcció (2005). Però va acabar en res. Durant l'època de Toni Comín com a conseller de Salut fins i tot es va plantejar la compra de l'Hospital Universitari General de Catalunya per convertir-lo en un centre públic. També va acabar en res. Mentrestant, les poblacions de Sant Cugat i Rubí han passat de 138.000 a 177.000 habitants des de 2005.

Ara, l'última notícia sobre el tema va ser al maig de 2023, quan el conseller de Salut, Manuel Balcells, va anunciar el projecte d'un hospital lleuger que atengui les dues poblacions i també Castellbisbal. Es va posar el termini de construcció per uns quatre anys. El centre hauria d’oferir cirurgia major ambulatòria, cirurgia menor, hospitalització de dia, atenció urgent i proves complementàries i radiològiques, entre altres.

Més info: Salut es compromet a construir un hospital d'alta resolució per a Sant Cugat i Rubí

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem