Llibori Casadellà: "Si mantens la ment oberta a nous coneixements, et sents més viu"

Llibori Casadellà fa 6 anys que és president de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Sant Cugat, que enguany celebra el 20è aniversari

El TOT conversa amb Llibori Casadellà per a celebrar la Setmana de la Gent Gran i el 20è aniversari de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Sant Cugat, de la qual n'és president. L'Aula ofereix activitats per a persones de més de 55 anys que volen seguir connectades al coneixement i l'actualitat, a la vegada que desenvolupar relacions de convivència.

És la Setmana de la Gent Gran. Com ho viviu des de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran?

Des de l'Aula ens hem afegit al programa general de Sant Cugat. El 29 de setembre vam participar del programa de televisió Grans Persones Grans amb l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinent d'alcalde de Gent Gran, Núria Gibert. Divendres 1 d'octubre ens afegirem a la passejada al Pi del Xandri i durant la Festa de Tardor participarem de les parades d'entitats, com cada any.

Aquest any l'Aula celebra el seu 20è aniversari. Com ho esteu celebrant?

Principalment mitjançant dos actes: el 27 de maig vam fer una taula rodona amb els tres expresidents i jo mateix, conduïda per Josep Maria Vallès. Vam repassar la història de l'entitat, el creixement que ha tingut i la seva tasca sociocultural. En segon lloc, el 30 de novembre farem un acte al Teatre Auditori per celebrar l'aniversari, amb un recordatori de la gent que ens ha deixat i amb un concert del grup Fusió sobre música del segle XX. Serà un acte d'una hora i mitja obert a la ciutadania per poder celebrar els 20 anys d'una manera més solemne.

El 30 de novembre farem un acte obert a la ciutadania al Teatre Auditori els 20 anys d'una manera més solemne

Hi ha Aules d'Extensió Universitària per tot Catalunya.

Aquesta és una idea que va sorgir de la Universitat de Barcelona, en què treballadors que es jubilaven van pensar que encara volien adquirir nous coneixements i estar involucrats de temes polítics i socials. Van començar a fer conferències i ara gairebé un centenar de poblacions tenen la seva Aula. Estem agrupats a AFOPA (Agrupació d'Aules per a la Gent Gran) i cada una està vinculada a la universitat que té a prop. Totes les del Vallès estem adscrites a la Universitat Autònoma de Barcelona. Un cop a l'any posem en comú el que hem fet amb una trobada de les Aules vinculades a la UAB i una amb totes les Aules d'AFOPA. Comentem si ens han funcionat les activitats i així intercanviem experiències.

Quines activitats oferiu?

L'activitat bàsica són les conferències setmanals per facilitar a la gent gran que no es despengi de l'actualitat i adquireixi coneixements nous. "La saviesa és l'única llibertat", deia Sèneca. Pretenem estimular l'activitat mental de les persones de més de 55 anys. A més, fem activitats per a desenvolupar les relacions i la convivència entre persones amb interessos socioculturals similars. No pot ser que les persones grans acabem a un raconet. Volem estar al dia de qualsevol coneixement, sigui en arts, ciències aplicades o economia. També fem tres seminaris a l'any, tertúlies, grups de lectura o formacions en TIC. Aquesta última sobretot arran de la pandèmia. L'any passat moltes persones del col·lectiu van aprendre a atendre conferències telemàtiques.

La idea de les Aules va sorgir treballadors d'universitat que es jubilaven i van pensar que encara volien adquirir nous coneixements i estar involucrats de temes polítics i socials

Com us ha afectat la pandèmia?

Hem aconseguit que l'Aula es mantingués en peu, hem seguit actius. Fins i tot seguim fent sortides i viatges culturals. Aquest trimestre visitarem la Casa de la Seda, viatjarem a Astúries i farem una visita guiada a la Masia de Can Montmany. Al desembre també farem una sortida a Agramunt. Tot això fa que la gent se senti del grup i es creïn amistats. La participació no ha baixat, la gent seguia assistint a les conferències telemàticament. Podia haver-hi fins a cent persones connectades.

És molta gent.

Sí. Hem tingut un problema en començar aquest curs. Som molta gent al nostre col·lectiu i Sant Cugat no disposa de sales a les quals puguem anar quan fem una conferència gran. Anàvem a l'Arxiu Nacional, però ara tanca per a fer obres. També tenim conveni amb el Trade Center i hi podem anar si no tenen la sala ocupada. L'Ajuntament ara ens començarà a cedir la sala Clavé de La Unió, però de moment tenim dues conferències concertades que encara no sabem on podrem fer. L'antic govern tenia el projecte de fer una sala polivalent, però l'Ajuntament actual ha descartat aquesta possibilitat. Entenc que ara ho canalitzarà a través de la sala Clavé. Fa anys que tenim aquest problema d'espai i l'anem trampejant com podem. ESADE o l'Escola d'Arquitectura també són opcions, però s'han de pagar i la nostra economia és la que és.

No pot ser que les persones grans acabem a un raconet. Volem estar al dia 

Sou gairebé 400 socis.

Sí! I tenim també els socis d'honor, que són les empreses que hi col·laboren, l'Ajuntament o la Diputació. D'altra banda, hi ha els socis corporatius, que són el petit comerç de Sant Cugat. Hi ha uns 25 comerços, despatxos, llibreries... que ens donen suport econòmicament i això ens ajuda molt a poder organitzar més activitats.

Teniu el lema "Donem vida als anys". Què significa?

Si mantens la ment oberta a nous coneixements i a com evoluciona el món, et sents més viu. Les universitats valoren molt un aspecte que en diuen "la universitat a l'abast". Doncs si la gent gran no pot o no vol anar a la universitat, farem que els coneixements arribin a la gent. Treballem en totes les matèries: hem tingut al Dr. Bonaventura Clotet, al Degà del Col·legi d'Economistes, a Vicenç Villatoro, a Tomàs Alcoverro, a personalitats de la cultura, de les arts, les ciències pures o aplicades, del periodisme... 

Sant Cugat no disposa de sales grans. Tenim dues conferències concertades que encara no sabem on podrem fer

Accepteu persones a partir de 55 anys, però quin és el perfil majoritari?

La gent més aviat s'hi apunta quan es jubila, tot i que hi ha gent més jove també que està interessada en les activitats.

Vostè és el president de l'Aula de Sant Cugat des de fa 6 anys.

Sí. Just aquest any es renova. El 2 de novembre tenim l'assemblea general ordinària i toca relleu de presidència i vicepresidència. Els Estatuts diuen que pots ser president un màxim de 6 anys, perquè cal anar renovant les idees. Actualment som nou persones a la Junta i ens repartim la feina. També hi ha altres persones que no formen part de la Junta, però que col·laboren en l'organització de l'Aula.

Si la gent gran no pot o no vol anar a la universitat, farem que els coneixements arribin a la gent

Quines oportunitats creu que té la gent gran a la societat actualment?

Penso que si la gent gran estem actius, la societat ens dona espais per poder seguir participant-hi. Per això es creen associacions com la nostra, o la Llar d'Avis de la Parròquia, o la Plataforma de Pensionistes, que fan que la seva veu sigui escoltada. Aquí a Sant Cugat ha anat funcionant des de fa anys la Taula de Gent Gran, amb la tutela de l'Ajuntament, que ara ha fet un pas més fruit d'un congrés que va haver-hi el 2020: dèiem que si hi havia un Consell de Cultura o de Ciutat, calia que hi hagués un Consell de Gent Gran, perquè els nostres problemes no quedin relegats. El Consell de Gent Gran ja existeix i nosaltres hi tenim una representant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem