La lluita del veïnat de Can Borrull viu un nou entrebanc

El veïnat de Can Borrull mostra el seu malestar per la no correspondència de les obres executades al projecte de reparcel·lació plantejat

Can Borrull és un barri de Les Planes, a tocar de la carretera de Vallvidrera, construït als 60 i amb una setantena de veïns. El veïnat va estar més de tres dècades reclamant la legalització, que es va iniciar el 2007.

Llavors, els veïns van començar a reivindicar millores en el clavegueram, l’enllumenat, l’aigua potable o d’altres serveis bàsics. El 2018 es va iniciar un pla de millora, que va finalitzar al desembre de 2019. Els veïns ja veien la llum, però ara s’han trobat un nou entrebanc per enllestir la legalització.

Més info: Finalitzen les obres a la zona de Can Borrull de les Planes

Dos metres menys de terreny

Des del col·lectiu Lluita Can Borrull expliquen que les obres executades no responen al projecte de reparcel·lació plantejat, ja que les actuacions es van adaptar a la realitat del barri. Per exemple, inicialment es preveien voreres de quatre metres, però finalment es va optar perquè fossin de dos metres.

El grup explica que l’anterior govern es va comprometre a modificar el projecte de reparcel·lació per tal de reflectir l’amplada real de les voreres. Però, apunten, el nou govern s’hi nega, argumentant que no és legal. La conseqüència, expliquen, és que “si vols demanar una llicència d’obres, has d’enderrocar el mur i cedir dos metres més de terreny”.

Expropiacions

Però no és l’únic problema si no es modifica el projecte de reparcel·lació. La reparcel·lació actual preveu l’expropiació de quatre parcel·les del barri per fer zones verdes. En una de les parcel·les hi ha una casa habitada per una família, tot i que l’anterior govern assegurava que no s’expropiaria cap terreny edificat.

"M'han arribat a dir que casa meva ja no es meva i que està expropiada. Com pot ser llavors que fa dues setmanes em cobrin l'IBI? I estic vivint aquí i ningu m'ha enviat una notificació", lamenta l'afectada per l'expropiació.

A més, l’Ajuntament i el Parc de Collserola s’han guardat una opció de preferència per la compra d’unes parcel·les al passatge de les Aigües en cas que es venguin.

Compromisos adquirits

Des de Lluita Can Borrull reclamen al govern actual que compleixi els compromisos adquirits en l’anterior mandat. En aquest sentit, han contractat un advocat i un tècnic especialitzat, que asseguren que la modificació de la reparcel·lació, que resoldria aquestes situacions, és legal.

“Portem trenta anys lluitant per la legalització del barri i només queda un petit pas per enllestir-ho tot. Per nosaltres ha sigut un pal molt gran, sobretot per les persones afectades per les expropiacions”, denuncien. Fa un any que estan en converses amb l’Ajuntament, però lamenten que el govern no es mou ni un mil·límetre.

"Tenim una obra executada que no lliga amb el projecte de reparcel·lació existent", emfatitzen. "L'Ajuntament insisteix que no és legal. Però hem contractat un advocat i un tècnic extern i ens diuen que la modificació si que es pot fer i que no hi ha cap problema", insisteixen

Hauran de pagar més

Un altre problema afegit és que l’anterior govern havia permès que 450.000 euros dels diners de lliure disposició del Consell de Barri, que els veïns havien acumulat, no es poden destinar a les obres.

A la pràctica, això vol dir que la setantena de veïns hauran d’assumir un cost molt elevat per la urbanització. “Entenem que hem de pagar per la urbanització, però som un barri humil”, recorden els veïns, que demanen poder utilitzar els diners de lliure disposició. 

Tots els compromisos, expliquen, estan plasmats en actes del Consell de Barri de Les Planes. "Ens han dit que no tenen cap validesa legal", lamenten.

De moment, esperen que la seva reivindicació serveixi perquè l'Ajuntament de Sant Cugat canvïi de postura. Per ara no es plantegen arribar als jutjats, però tampoc ho descarten en un futur: "L'advocat ens diu que podríem presentar un recurs i que un jutge obligués a l'Ajuntament a fer una modificació. Si hem d'arribar al punt d'arribar a un jutge, hi haurem d'arribar".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem