Mari Àngels Hurtado: "No soc insegura i molt menys laboralment"

Aquesta entrevista forma part d'un especial pel Dia de la Dona en el qual diferents dones treballadores expliquen la seva experiència en el seu àmbit laboral

Mari Àngels Hurtado porta 45 anys darrere el taulell de l'històric comerç de Sant Cugat, M. Àngels Llegums. Als 15 anys va començar a ajudar a la botiga de llegums cuits que els seus pares van obrir el 1972 i als 18 ja estava al capdavant del negoci. "Al principi tenia moltes ganes, però va ser tot un repte. És una feina sacrificada, però feia temps que veia com era a casa i vaig ser jo la que ho va voler fer, per tant, vaig tirar endavant".

Propietària des de jove

Sense abandonar el caràcter alegre que la caracteritza, en convertir-se en propietària del negoci, des de jove va aprendre a mantenir-se ferma davant situacions incòmodes. "He sentit a vegades que algun proveïdor volia abusar de la meva confiança. Per exemple, un em va intentar cobrar una comada abans de servir-la, tractant-me d'ingènua. Crec que si no hagués sigut una dona no m'hauria passat així".

"Alguna vegada han confós el meu caràcter alegre amb ingenuïtat"

Durant la seva trajectòria ha introduït altres productes adaptant-se a la demanda dels nous temps i a les tendències del moment. A la botiga ara també ven, a part dels llegums cuits, fruits secs, olives, plats de menjar preparat i productes de rostisseria. Totes les iniciatives les ha portat a terme sense dubtar de si mateixa: "Sempre he actuat amb seguretat. Tot el que m'he proposat ho he elaborat fent el millor possible i aprenent cada dia. Cada dia que obro la botiga ho faig com si fos el primer. No soc insegura i molt menys laboralment, sinó, la pifies".

A més d'oferir un servei d'alimentació, aquest ofici l'ha ensenyat a saber escoltar, "he desenvolupat una psicologia declarada relacionant-me amb els clients habituals". Aquesta qualitat li ha portat una clientela molt àmplia i molt fidel. Alguna vegada l'han confós amb una dependenta, però sap com gestionar-ho: "Quan ha passat m'he hagut de posar ferma i dir que soc jo la propietària del negoci". Tot i això, ho emmarca com una situació puntual.

Maria Angels. Llegums.  6

Maria Àngels a la seva botiga FOTO: Bernat Millet

L'ofici que complica la conciliació familiar

La botiga de Sant Cugat sempre ha sigut la seva preferida, però al llarg dels anys ha obert vuit negocis a les poblacions dels voltants (Gavà el 2006, Cerdanyola el 2009 i Barcelona, entre altres). Sempre s'ha ocupat dels proveïdors, de les factures dels bancs i dels gestors. Ha arribat a tenir 10 empleats alhora. "La vida familiar quan et dediques a un ofici que et fa obrir la llum a les 3 del matí amb un horari ininterromput fins a les 16 h de la tarda, és complicat. Només he tingut una filla quasi per això." "El meu marit tenia un horari semblant i, a més, en aquella època les mares eren les que s'encarregaven de les criatures. Per sort això ara ha canviat".

"M'agrada al que em dedico, sinó no hi hagués estat tants anys"

Orgullosa de tots els anys d'esforç, veu la jubilació pròxima, però, "encara no vull deixar de treballar". "A mi m'agrada el que faig, si no, no hi hagués estat tants anys. El tracte al públic m'encanta i agraeixo la meva feina. Estic molt contenta de la meva trajectòria laboral dedicada a aquest ofici, del qual en queden comptats. Ho tornaria a fer amb els ulls tancats i no dubtaria a obrir el negoci a Sant Cugat, no tant per la ciutat com pels clients".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem