Martín-Zamorano: "Que els homes són doctors i les dones som infermeres està canviant"

Aquesta entrevista forma part d'un especial pel Dia de la Dona en el qual diferents dones treballadores expliquen la seva experiència en el seu àmbit laboral

Mila Martín-Zamorano (62 anys) és infermera des de fa 37 anys, 32 dels quals dedicats a l'atenció primària. Abans treballava al CAP Rambla, a Terrassa, però va demanar el trasllat al CAP de Valldoreix per la proximitat amb Sant Cugat, on viu des de fa 38 anys. Martín-Zamorano recorda els seus inicis en una professió on la majoria de treballadores eren dones, però assegura que això ha canviat. "Una de les meves funcions com a infermera és la docència, i fa temps que veiem que a cada nova tongada d'alumnes hi ha molts infermers", explica. 

Canvi de paradigma

Un canvi de paradigma que assegura que també s'està donant en un clixé habitual en el món mèdic. "Allò que els homes són doctors i les infermeres són dones està canviant", diu la infermera santcugatenca. El canvi, assenyala, forma part d'un corrent generalitzat a la societat. "A la societat actual hi ha diversitat. Abans hi havia professions que potser eren més d'homes com podien ser els bombers o els cossos policials, i a la infermeria també ha canviat. Qualsevol pot tenir aquesta vocació", remarca Martín-Zamorano. 
 

Mila Martín-Zamorano: "Que els homes són doctors i les infermeres són dones està canviant"

Amb tot, la santcugatenca reconeix que encara hi ha pacients que donen per fet que si un home els atén, és un doctor. "M'ha passat sovint que entro en una habitació amb algun company infermer i el pacient es dirigeix directament a ell perquè creu que és el metge", explica la infermera. Davant d'aquests casos, la santcugatenca opta per fer pedagogia. "Intento explicar que tant el meu company com jo som infermers, i normalment els pacients demanen perdó". 

Mila Martín-Zamorano durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Mila Martín-Zamorano durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Martín-Zamorano: "M'ha passat sovint que entro en una habitació amb un company infermer i el pacient dona per fet que ell és el metge"

Tot i això, la santcugatenca lamenta que, tot i que les posicions intermèdies dels centres mèdics són dones, els càrrecs de direcció i executius han estat ocupats majoritàriament per homes. "Les dones també hem de poder prendre decisions a alt nivell", diu Martín-Zamorano, que recorda que una llei aprovada al Parlament Europeu estipula que si una empresa té més de 250 treballadors haurà de vetllar perquè el 33% dels seus càrrecs directius estiguin ocupats per "persones del gènere menys representatiu". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem