En marxa el cribratge massiu entre els joves de Sant Cugat

3.000 santcugatencs d'entre 17 i 20 anys estan convocats per fer-se proves PCR

Els primers joves santcugatencs ja han passat pel pavelló municipal de la rambla del Celler per participar en el cribratge massiu adreçat a persones nascudes el 2001, 2002 i 2003. La campanya, organitzada per Salut i l'Ajuntament de Sant Cugat amb la col·laboració de l'Hospital General, es desenvolupa aquest dimarts i dimecres entre les nou del matí i les nou del vespre.

Més info: El cribratge massiu de Sant Cugat als joves es farà amb PCR amb automostra nasal

A les deu del matí ha obert portes el pavelló per realitzar les proves PCR d'automostra nasal, amb una desena de joves fent cua (ha començat una hora tard per la falta d'etiquetes). A primera hora hi ha hagut poca afluència de persones. "He vingut perquè al meu grup de monitors hi havia un positiu i vull saber si soc asimptomàtic", ha explicat Víctor Martínez, de 18 anys, un dels primers a fer-se la prova. 

En total hi ha 3.000 santcugatencs que compleixen els requisits per poder fer-se la prova. L'objectiu és detectar casos asimptomàtics i tallar la cadena de contagis a Sant Cugat, que és una de les ciutats catalanes més afectades per la cinquena onada del coronavirus, especialment entre joves. "Tothom hauria de passar per aquí", ha demanat Víctor Martínez.

Cribratge massiu entre els joves de Sant Cugat. Foto: Bernat Millet.

 

Frenar els contagis

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha fet una crida a totes les persones nascudes entre el 2001 i el 2003 a passar pel pavelló municipal: "És un tema de responsabilitat col·lectiva, encara podem recuperar aquest estiu. Però això vol dir que hem de fer les coses molt ben fetes". Sobre l'inici del cribratge massiu, ha destacat que el sistema està funcionant correctament.

Més info: L'alcaldessa de Sant Cugat demana el confinament nocturn

"Ho fem per detectar positius asimptomàtics. És molt important per fer els aïllaments dels contactes i poder posar fre al contagi. És imprescindible detectar qui està contagiat", ha insistit.

En el mateix sentit, ha reclamat el compliment de les mesures, com els confinaments.  "Evitar aglomeracions, posar mascareta i reduir l'activitat social és imprescindible", ha insistit. Està tot en marxa. El protocol està funcionant i està anant bé. 

 DSC0331

Els primers santcugatencs esperan a fer-se la prova FOTO: Bernat Millet

Com funciona el cribratge?

Una de les característiques d'aquest cribratge massiu és que són els mateixos joves els que es prenen la mostra nasal. Així explica el procediment Marian Ramos, coordinadora d'infermeria de l'Hospital General que supervisa la campanya: "Quan arriba el jove, amb la targeta sanitària i DNI, se li agafen les dades i se li dona una etiqueta que ho vincula amb el número de mostra. Els auxiliars d'infermeria de l'hospital li expliquen de manera senzilla com fer la recollida de la mostra i supervisen que ho fa bé". 

"Molestava una mica, perquè a més la prova l'has de fer tu i m'ha costat. Però bastant bé", ha narrat Víctor Martínez. Un cop recollida la mostra, es porta a un laboratori i el resultat apareix en 24 hores. Es podrà consultar a l'aplicació La meva salut o a través d'un SMS.

S'agafa la mostra i es custodia fins que la venen a recollir. Els resultats apareixen en 24 hores i els poden veure a l'aplicació La Meva Salut o rebran un SMS.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem