La masia de Can Magí

El conreu de la vinya era molt present a la finca de Can Magí

El regidor de l'Ajuntament de Barcelona i adinerat metges, el Doctor Martí Ragull i Güell, descendent d'una nissaga de metges barcelonins, i la seva senyora Rosa Alabau i Oliver, van adquirir en el transcurs del segle XIX un mas molt antic amb aquest nom, dins del terme municipal de Sant Cugat i limítrof a la veïna població de Cerdanyola. Donada la bonança econòmica propiciada per l'alça dels preus del vi, Martí Ragull va decidir enderrocar la vella masia i construir una casa nova amb un cert afany de convertir-la en model d'explotació vitivinícola per les seves instal·lacions, alhora que li servís com a casa d'estiueig a prop de Barcelona.

Aprofitant que les vinyes franceses estaven afectades per la plaga de la fil·loxera, els vitivinicultors catalans ocuparen el buit deixat en el mercat mundial, col·locant els seus productes amb grans beneficis. Sant Cugat fou un dels pobles que s'especialitzà en el conreu de la vinya i l'elaboració de vi.

La finca de Can Magí, com la majoria de les del terme, fou dividida en parcers per al conreu de la vinya. Cada un d'ells pagava la tinença de la terra amb una part variable dels seus raïms i. El propietari afegia les parts a la seva pròpia collita i vinificava.

Descàrrega de raïm

El projecte fou encarregat al mestre d'obres Calitxe Freixa i Pla i es duu a terme l'any 1878. L'habitatge està envoltat d'una sèrie d'edificis i terrasses annexes que conjuguen les funcions agràries amb la voluntat de donar un aire senyorial al conjunt . El lloc triat fou un suau pendent orientat vers ponent, al peu de la qual corre el torrent de Furressons, tributari del torrent d'en Xandri. El desnivell fou aprofitat per tenir un moll de descàrrega del raïm a peu de cup, mentre que el celler, inferior, permet extreure el via per gravetat, facilitant la tasca d'omplir les botes.

L'avinguda en el seu honor

A la seva mort, va heretar el seu fill Ricard Ragull i Alabau, a qui la propietat va ser confiscada, durant la guerra civil, com a molts altres propietaris de la població, i no la va recuperar fins finalitzat el conflicte.

En homenatge als seus propietaris, l'avinguda que passa per l'Institut Joaquima Pla i Farreras, i que antigament era un dels camins que portaven fins a la finca, porta el nom d'avinguda de Ragull. Avui dia, Can Magí forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic d Catalunya i ha estat transformat en restaurant on es poden fer actes i celebracions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem