Matilde Lozano, tota una vida venent llaminadures als infants de Sant Cugat

Matilde Lozano va arribar a Sant Cugat, provinent de Sevilla, quan tenia uns 40 anys amb 6 dels seus 7 fills

Entre els anys 60 i 70 fins a 4 milions de persones, procedents especialment d'Andalusia i Extremadura, van canviar les seves residències per establir-se en un nou lloc i començar una nova vida.

A Sant Cugat va arribar un gran nombre de famílies que buscaven una nova oportunitat. Part d'elles es van establir al barri de Sant Francesc-Monestir. Entre totes aquestes famílies hi ha la de la santcugatenca Matilde Lozano, més coneguda al barri com 'la senyora'.

Lozano i el seu marit van arribar al municipi juntament amb les seves sis filles. El fill gran, que ja tenia la vida muntada, va preferir quedar-se. Procedien de Sevilla i venien principalment a buscar feina. Tal com explica Lozano "vam venir perquè allà no teníem feina i per donar de menjar a tota la família".

La família de Lozano ràpidament es va fer amb el poble. Matilde recorda com el seu marit va començar treballant a l'obra i després va decidir muntar un quiosc de llaminadures, el negoci que la faria una de les dones més conegudes del barri.

El destí però, va voler que Matilde enviudés molt jove i els plans van canviar una mica. Poc després de morir el marit, Lozano es va posar al capdavant del quiosc i, des de llavors, van ser més de 20 anys, els que 'la senyora' va vendre tot tipus de llaminadures als petits i no tan petits del barri.

El quiosc estava situat a la confluència de l'avinguda de Joan XXIII amb l'avinguda de Ragull. Un petit espai on Lozano s'hi ha passat gran part de la seva vida, fins que fa uns 7 anys, quan tenia 75 anys, va abaixar la persiana definitivament.

D'aquella època en té molts bons records, perquè com ella destaca "amb els nens i nenes em portava molt bé", però també afegeix que "és molta penitència estar tantes hores dins el quiosc".

Tot i això, es mostra orgullosa quan parla del quiosc. I destaca amb especial il·lusió com, quan surt al carrer, hi ha gent que encara la saluda dient-li 'la senyora'. Persones que ella ja no reconeix perquè com explica, des del quiosc ha vist créixer a "tres generacions".

Matilde Lozano té molt clar que Sant Cugat li va donar tot allò que un dia van decidir anar a buscar amb el seu marit. Tal com ella diu "de Sant Cugat no em moc", fet que ha tingut clar des de gairebé el principi.

'La senyora' del barri de Sant Francesc-Monestir ja no ven llaminadures. Ara, gaudeix dels seus fills, els 12 nets i les tres besnétes.

 
Comentaris

Destaquem