Més de 200 veïns de Sant Cugat porten dos dies sense aigua calenta ni calefacció

Els veïns de quatre blocs de pisos de protecció oficial privada de Sant Cugat fa anys que denuncien mancances i deficiències

En plena onada de fred i els termòmetres per sota dels zero graus, més de 200 veïns de quatre blocs de pisos de protecció oficial privats de Sant Cugat fa dos dies que estan sense calefacció ni aigua calenta. Concretament, són quatre edificis amb 86 habitatges del carrer de Josep Irla, Josep Tarradelles i Antoni Soladell, on els veïns fa anys que denuncien "deficiències estructurals".

"Tinc dos nadons d’un any i un fill de quatre. Necessitem aigua calenta i calefacció", denuncia una de les veïnes, Sara Oriol, que explica com ho estan vivint: "Vam estar bullint aigua amb un bullidor per intentar banyar els nens. I tenim un radiador elèctric. Estem a quinze graus a l'habitació". Encara no han obtingut cap solució. Aquest és només l'últim episodi que pateixen a conseqüència de la "deixadesa" de l'immoble per part de la propietat, el fons Testa Residencial.

Protecció oficial de propietat privada

Abans de la crisi econòmica del 2008 es van començar a aixecar quatre blocs que s'havien de destinar a la venda lliure. Però amb la crisi, no es van acabar de vendre i la promotora els va cedir a l'Ajuntament de Sant Cugat per destinar-los durant 25 anys a la protecció oficial de lloguer. Així, els primers inquilins es van assignar a través d'un sorteig de Promusa a partir de 2010.

Després de diversos canvis de mans, el fons Testa Residencial va adquirir els quatre blocs i van començar els problemes pels inquilins. "Estan apretant perquè els primers inquilins de Promusa marxin i, així, poden el màxim preu que permet la protecció oficial", explica Sara Oriol. És el seu cas, que va entrar a viure-hi fa tres anys: "Posen uns preus desorbitats de despeses comunitàries. Jo estic pagant 159 euros de manteniment mensual de comunitat, a banda del lloguer. En total pago 1.007 euros per un pis de protecció oficial".

I la denúncia arriba perquè tot i els 159 euros pel manteniment, els edificis acumulen "greus problemes estructurals" que no se solucionen. Els ascensors van tenir un ordre de tancament durant sis mesos i el pàrquing, amb la meitat de llums sense funcionar, té goteres contínuament. "Hi ha una deixadesa total de les zones comunitàries", afegeix Oriol.

48 hores sense aigua calenta ni calefacció

Una altra queixa fa referència a les calderes. Cada dos blocs tenen dues calderes compartides. Però només n'ha funcionat una des de l'inici, tot i les queixes dels veïns. Ara, s'han espatllat les dues calderes actives, deixant sense aigua calenta ni calefacció les famílies dels 86 pisos. "Ens hem queixat i ens van donant llargues. Es van passant la pilota als uns als altres", lamenta Sara Oriol. I així ja sumen dos dies sense aigua calenta ni calefacció.

Anteriorment, Energea s'encarregava de la gestió energètica dels immobles: "Sempre havia funcionat molt bé". Però, Testa va decidir canviar el gestor i passar-ho a Fusiona Mantenimientos. La primera conseqüència, detalla Oriol, va ser dràstica: "Van establir un increment de preu del 500% d’aigua calenta i calefacció". Després d'impulsar una mediació amb advocats, estan a l'espera d'un canvi de gestor.

Legalment, els gestors tenen 20 dies per arreglar el problema de la caldera i recuperar l'aigua calenta i calefacció. Tot i això, l'inquilina no hi confia. "Tinc dos nadons d’un any i un de quatre. No puc estar vint dies bullint aigua amb una cassola i un petit radiador", conclou.

Demanda a l'Ajuntament

Tot i que els pisos són privats, es van cedir per a la protecció oficial i encara hi ha inquilins que van entrar amb el sorteig de Promusa. "L’any passat vam parlar amb Promusa, l’Oficina Local d’Habiitatge i l’Ajuntament i seguim amb el mateix problema. Molt bones paraules però no s’està responent. És alucinant que l’Ajuntament se’n desentengui, encara hi ha inquilins de Promusa", lamenta Sara Oriol.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem