Més representants veïnals i entitats no convocades a la reunió del Pacte per la Nit

Cristina Paraira ha presidit la sessió i ha plantejat novament la possibilitat de dividir Sant Cugat en zones amb diferents horaris per a les activitats nocturnes

La represa de les reunions del Pacte per la Nit ha estat marcada per les notables absències, especialment d'entitats que no han estat convocades i que sí que van participar en el primer Pacte per la Nit; i per la presència més gran d'associacions de veïns, ja que en l'anterior només hi havia la Federació de les Associacions de Veïns i en aquesta han assistit fins a sis associacions de veïns.

Cristina Paraira, tinenta d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, ha presidit la reunió i ha justificat l'absència de determinades entitats perquè "s'ha convidat els vicepresidents dels consells de barri, per fer d'enllaç". Amb tot ha dit que "si s'ha de convidar a les entitats, es farà, perquè nosaltres volem arribar a un acord on tot sigui més fàcil".

D'altra banda s'ha parlat del nombre de trobades que es faran. L'equip de govern ha proposat fer dues reunions més però s'ha trobat amb l'oposició gairebé unànime de tots els implicats, que han demanat que es facin més sessions per poder treballar amb més profunditat totes les qüestions que estan damunt la taula.

Amb tot, la voluntat dels assistents, en general, ha estat força constructiva per arribar a un nou pacte. Segons Paraira, l'interès que té l'equip de govern és "superar el problema de convivència compaginant-ho amb la demanda de tots els espais de la ciutat". Ha dit també que "s'han d'endreçar els espais entre tots, de manera que cada entitat pugui fer les seves activitats i els veïns no se sentin pressionats".

Poques novetats

Cristina Paraira ha presidit la reunió FOTO: Artur Ribera

Cristina Paraira, després d'una introducció del regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, sobre la contaminació acústica i els límits de decibels que estan permesos per llei a les zones urbanitzades, ha presentat novament la proposta de dividir el municipi en diferents zones, amb horaris diferents per a fer activitats nocturnes. Partits de l'oposició (ERC-MES, CUP-PC) i altres assistents a la reunió han advertit que aquesta proposta ja es va fer i no va satisfer les entitats.

Aquest és el mapa que es va presentar amb anterioritat. S'han fet petites modificacions, com per exemple que en el segon àmbit només es facin activitats dos cops l'any i amb una separació de tres mesos per plaça, i en el tercer àmbit una sola activitat a l'any per espai. Pel que fa a Can Solà, on l'Ajuntament vol ubicar els esdeveniments i concerts de llarga durada, Paraira ha plantejat la possibilitat d'adequar-lo. Clicant sobre cada àrea del mapa es pot veure el límit horari i les característiques.

Intervencions més rellevants

Èric Gómez, regidor d'ERC-MES, ha assenyalat que "la voluntat ha de ser de pacte i d'acord, perquè aquest és el gran valor de l'anterior pacte". Ha remarcat però que per assolir un pacte "cal que hi siguin tots els actors implicats. Celebro que hi siguin la pràctica totalitat d'associacions de veïns afectades, però no hi és l'altra banda, que són les entitats".

Manel Sánchez, de la Federació de les Associacions de Veïns, ha indicat que "amb l'anterior Pacte per la Nit ens vam quedar una mica coixos per la situació que s'ha creat amb el veïnat", però ha lamentat el fet que no hi hagi més entitats representades.

Josep Vergés, de l'associació de veïns de Sant Cugat Centre, ha estat una de les persones més crítiques i ha assenyalat que "no s'han de fer excepcions a les lleis" pel fet que l'Ajuntament ha de suspendre de forma puntual el mapa de capacitat acústica quan dóna el permís per fer una activitat sorollosa al centre. "Hem de partir de la base que el so al centre de la ciutat ha d'estar limitat de per si i el més adient és desendollar-lo". Vergés també ha dit que l'anterior pacte es va fer "d'esquena als veïns".

També han estat diverses les intervencions pel que fa als horaris de tancament de les terrasses i al soroll. Andrés Ares, de l'associació de veïns del barri del Monestir, ha indicat que "es donen moltes llicències i cadascú fa el que li dóna la gana", i ha recordat que és urgent la necessitat d'una ordenança. Un veí de la plaça de Sant Pere ha fet palès la seva preocupació pel soroll que hi haurà a l'estiu a la terrassa del Mercat.

Pau Sánchez, de la CUP-PC, ha dit que el seu grup "dóna validesa al pacte anterior", i s'ha mostrat escèptic amb el nou plantejament: "Crear un pacte de nou partint de zero es pot trencar amb la mateixa facilitat. Aquest és el model que vol l'Ajuntament, no està consensuat i possiblement no agradarà a les entitats".

 
Comentaris

Destaquem