contingut promocionat
AMB logo 1

 

 

L’AMB millora la infraestructura verda al Vallès Occidental

L'entitat metropolitana està immersa en l'adequació d'un parc i tres espais fluvials

Ja estan en marxa els projectes de recuperació socioambiental del bosc de Can Gorgs i un tram del marge del riu Ripoll al municipi de Barberà del Vallès Les actuacions impulsades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) permetran a la ciutadania gaudir de més espais oberts d’oci accessibles i cuidats al seu entorn.

Les intervencions de l’AMB, que té competències en la planificació, disseny, transformació i gestió-conservació d’aquests pulmons verds a la metròpolis de Barcelona, busquen l’equilibri entre els usos socials i la conservació ecològica.

Com explica Martín Gullón, coordinador general d’Innovació i Infraestructures de l’AMB, “la nostra preocupació és millorar la qualitat de vida de les persones i per això treballem per la recuperació socioambiental d’espais naturals, perquè la gent pugui gaudir-ne”. I és que després de patir els confinaments per la crisi de la Covid-19, ha augmentat la demanda ciutadana de disposar de més zones de natura al seu entorn. Així, l’AMB està reforçant la seva estratègia de transformar alguns d’aquests espais per fer-los més accessibles i millorar-ne la qualitat ecològica, paisatgística i també la seguretat.

Al Vallès Occidental, a més de tenir cura del seu principal espai verd, el Parc Natural de la Serra de Collserola, l’AMB també es fa càrrec de vuit grans parcs i dels marges del riu Besòs i els seus afluents. En aquest sentit, s’ha projectat un gual que travessi el riu Sec a Ripollet i s’està construint una passarel·la sobre el riu Ripoll al seu pas per Barberà del Vallès. En aquest últim municipi també s’estan fent actuacions de millora al bosc de Can Gorgs.

Riu Besòs. FOTO: Robert Ramos, AMB

Riu Besòs. FOTO: Robert Ramos, AMB

Un parc més segur i accessible

Amb l’objectiu d’afavorir la seguretat durant la nit d’aquest espai verd situat a Barberà del Vallès s’ha projectat un nou enllumenat per a tots els accessos (tant els de nova creació com els existents), i per a les zones d’ús (zona de jocs infantils, àrea de pícnic, àrea de fitness i jardí de les papallones). A Can Gorgs també s’adequaran els accessos ja existents i se’n crearan de nous tant al parc com a zones d’ús per fer-lo més accessible i inclusiu. Així, hi haurà una rampa adaptada que acompanyi les escales situades a l’extrem nord de l’eix transversal existent, per donar resposta a la manca d’accessibilitat existent fins ara. A més, es plantaran arbustos per tal de reforçar visualment alguns recorreguts i zones del parc.

Barberà del Vallès i Ripollet són els municipis vallesans on es concentraran les inversions de l’AMB en infraestructura verda

D’altra banda, s’ha previst la creació d’un nou camí semicircular pavimentat d’1,5 metres d’amplada que creuarà longitudinalment el parc, travessant alguna de les zones més boscoses.

Amb aquest tipus d’actuacions a Can Gorgs i altres espais verds metropolitans, Dina Alsawi, cap del servei de Parcs de l’AMB assegura que “vetllem per donar un servei de qualitat, millorant l’accessibilitat, la biodiversitat i la inclusió”. D’altra banda, destaca que “volem potenciar els espais de participació ciutadana i l’oferta d’activitats ambientals”.

Dues passeres sobre els rius Ripoll i Sec permetran una millor connexió entre marges fluvials fins ara degradats i les ciutats

Millora dels espais fluvials

Per connectar els dos marges del riu Ripoll al seu pas per Barberà del Vallès, l’AMB està construint una passarel·la penjant que permetrà a vianants i ciclistes creuar d’una banda a l’altra del riu sense haver de fer-ho a través de vies amb circulació de vehicles de motor situades als extrems del municipi.

Simulació de la passarel·la del riu Ripoll. FOTO: Cedida

Simulació de la passarel·la del riu Ripoll. FOTO: Cedida

La passarel·la s’ha dissenyat tenint en compte l’estadística de desbordaments del riu Ripoll, per així poder evitar-ne de nous en el futur en cas de pluges torrencials que comportin crescudes i inundacions.

D’altra banda, l’AMB vol dinamitzar i recuperar un espai fluvial marginal del riu Sec al seu pas per Ripollet
–fragmentat pel pas d’infraestructures com la C-58– i connectar-lo amb la ciutat, que s’estén principalment a la banda esquerra d’un altre riu, el Ripoll.

Per fer-ho, ha projectat la construcció d’un gual de formigó que permetrà travessar el riu des del Parc del Masot –situat a un terreny perifèric on conflueixen el riu Sec i el Ripoll– fins al passatge de l’Ermita, per tal de promoure la mobilitat sostenible d’una a banda a l’altra del Sec. A més, es recuperaran les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial, fins ara degradats, per a ús i oci dels vianants i per iniciar la recuperació mediambiental del curs fluvial. Les obres s’iniciaran el gener del 2022.

La inversió en parcs i espais fluvials

La recuperació socioambiental de les infraestructures verdes gestionades per l’AMB al Vallès Occidental té una dotació total de 2.156.187,19 €. Les actuacions projectades el 2021 pretenen equilibrar els usos d’oci i conservació ecològica d’espais oberts i de natura de la metròpolis de Barcelona.

  • 998.424 euros. Estan destinats a tasques de renaturalització dels espais fluvials del riu Besòs a la comarca.
  • 475.000 euros. És la quantitat pressupostada per les actuacions que s’estan duent a terme al riu Ripoll al seu pas per Barberà.
  • 257.000 euros. S’invertiran en les obres de l’espai fluvial del riu Sec a Ripollet, que començaran el gener del 2022.
  • 425.763 euros. És el pressupost de les obres de millora que actualment s’estan fent al bosc de Can Gorgs (Barberà del Vallès).

El PSG, un pla per recuperar els espais fluvials degradats

Els projectes dedicats a recuperar i millorar els marges dels rius del Vallès Occidental s’han gestionat a través del Programa d’actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG), que forma part del Pla d’inversions metropolità de l’AMB. S’adreça a quatre línies d’intervenció: espais fluvials metropolitans, recuperació de zones degradades, integració d’infraestructures viàries, energètiques i de serveis dins del paisatge metropolità i millores de la connectivitat entre espais urbans i naturals, aplicant solucions basades en la natura (SBN) a les ciutats.

 
Comentaris

Destaquem