contingut promocionat
montsoriu logo

 

 

Montsoriu! El gran castell inexpugnable del Montseny

Aquest castell, a una hora de Sant Cugat, és ideal per fer una escapada i descobrir la història i l'entorn natural de la zona

El Castell de Montsoriu (Arbúcies-Sant Feliu de Buixalleu) integra un ampli conjunt monumental, amb una superfície total de més de 10.000 m². Al llarg de la seva història va convertir-se en el gran castell del nord, a mig camí de Girona i Barcelona i que, malgrat viure moments històrics complicats, mai va ser conquerit!

Es tracta d’una veritable càpsula del temps, on gràcies a 30 anys de recerca arqueològica duta a terme pel Museu Etnològic del Montseny i a l’esforç de consolidació i restauració impulsat pel Consell Comarcal de La Selva (el seu propietari actual) i el Patronat del Castell de Montsoriu, els visitants poden descobrir un autèntic castell medieval del segle XIV. En pocs llocs com a Montsoriu es pot entendre l’esperit d’aquestes fortaleses, dominant un territori espectacular: el Montseny, les Guilleries, el Montnegre, la Costa Brava...!

  Reserva, ara!

Vista del conjunt monumental de Montsoriu des de la torre de les Bruixes. FOTO: Cedida

Vista del conjunt monumental de Montsoriu des de la torre de les Bruixes. FOTO: Cedida

Viatja al passat a través del castell de Montsoriu

Montsoriu era el centre del gran domini dels poderosos vescomtes de Cabrera! A partir de Montsoriu organitzaren el Vescomtat de Cabrera que, amb el pas dels segles, va convertir-se en una de les senyories feudals més influents de la Catalunya medieval, amb un extens i poderós domini que s’estenia sobre uns 1.800 km², a partir de la comarca de la Selva, cap a zones del Vallès, Maresme, Osona i la Garrotxa, deixant una empremta que encara avui és ben reconeixible!

Recreació de Montsoriu al segle XIV. FOTO: Cedida

Recreació de Montsoriu al segle XIV. FOTO: Cedida

A diferència de molts altres grans centres de poder medieval, que seran transformats al llarg dels segles XV-XVIII, Montsoriu gairebé no patirà modificacions. Ens trobem, per tant, davant d’una autèntica càpsula del temps de l’arquitectura medieval catalana.

Considerat el castell més representatiu i ben conservat del gòtic català i definit l’any 1285 pel cronista reial Bernat Desclot com “un dels més bells i nobles del món”, Montsoriu s’alça poderós i vigilant, al damunt d’un turó de 649 metres a la part oriental del massís del Montseny. Tal com si es tractés d’una matrioixca de grans dimensions, aquesta fortalesa és el testimoni palpable de quatre-cents anys de construccions superposades, on encara són visibles els testimonis de tres castells de diferents èpoques, un dins de l’altre.

Visitants al pati d’armes de Montsoriu en una de les galeries recuperada. FOTO: Cedida

Visitants al pati d’armes de Montsoriu en una de les galeries recuperada. FOTO: Cedida

3 castells en 1!

  1.  El castell original de l’any 1000, que ocupava la part superior del turó centrat al voltant de la gran torre de l’Homenatge, l’actual recinte Sobirà
  2. El castell romànic dels segles XII-XIII i que ocupava els 2 recintes superiors actuals (Pati d’Armes, recinte Sobirà) més la torre de les Bruixes, a l’extrem nord del castell i el recinte emmurallat exterior que unia el castell amb la torre de les Bruixes, més de 650 metres de perímetre emmurallat.
  3. El gran castell-palau inexpugnable dissenyat pel vescomte Bernat II de Cabrera a mitjans del segle XIV, amb l’aplicació de les innovacions arquitectòniques de l’època i que va afegir un tercer nivell, el recinte Jussà. Una fortalesa inexpugnable capaç de suportar el gran setge de 1.200 homes del rei Pere el Cerimoniós (entre 1367 i 1368).
Grups de visitants al castell. FOTO: Cedida

Grups de visitants al castell. FOTO: Cedida

Una visita per a tota la família

Els visitants, actualment, poden experimentar la sensació de conquerir/defensar un castell inexpugnable, al llarg del recorregut que s’ofereix totes les setmanes de dijous a diumenge, en visites guiades o recorreguts autoguiats. Ràpidament, es posen en el paper dels atacants o defensors per entendre la complexitat d’aquest tipus de construccions. Al llarg del recorregut aniran descobrint els secrets que amaguen els tres recintes fortificats: estances nobles, dormitoris, cuines, celler, cisternes, sitges, capella, terrasses fortificades... llegendes!!

  Reserva, ara!

Accés a l’Espai Cabrera del Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies). FOTO: Cedida

Accés a l’Espai Cabrera del Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies). FOTO: Cedida

El Museu Etnològic del Montseny – Espai Cabrera

Com a complement perfecte, l’entrada a Montsoriu permet visitar gratuïtament el Museu Etnològic del Montseny- Espai Cabrera (Arbúcies) on s’hi exposen més de 150 objectes recuperats durant les intervencions arqueològiques a Montsoriu i una sala de projeccions on el visitant pot veure la producció cinematogràfica Els cabrera, el poder d’una gran nissaga, que té la voluntat d’acostar les trepidants vides dels protagonistes del Vescomtat de Cabrera com si es tractés d’una sèrie d’un petit capítol de Netflix i l’evolució de Montsoriu amb tecnologia 3D per completar la immersió!

 
Comentaris

Destaquem