Mor Andreu Baldi, impulsor de l'Associació Catalana pel Parkinson a Sant Cugat

Baldi també era conegut per la seva afició al muntanyisme

Andreu Baldi, impulsor de la delegació de l'Associació Catalana pel Parkinson, va morir dissabte 18 de juny 2022. Els seus companys i família es can acomiadar d'ell al Monestir de Sant Cugat.

"Acabada la cerimònia la gent seguia a la plaça", explica Esteve Sala, amic del difunt. "El punt comú de totes les converses eren les nombroses empremtes que l’Andreu havia anat deixant en la vida de tants".

Així, entre d'altres coses, Baldi va implantar a Sant Cugat una Associació per treballar contra la malaltia de Parkinson, per ajudar a les persones afectades, malalts, familiars i cuidadors.

Baldi va ser diagnosticat i es va trobar que ell i altres com ell necessitaven uns serveis no disponibles a Sant Cugat. "Calia resoldre-ho i ho va fer", explica Sala. "Malgrat patir la malaltia, sense deixar de fer res, sense grans mitjans. Formant equip amb una altra persona extraordinària, Montserrat Coll, la seva muller". L'entitat santcugatenca depen del Delegat a Cerdanyola, Josep Senra.

Junts van convèncer alcaldes i regidors per aconseguir ajuts públics, locals i subvencions. I va comptar també amb el suport de tantes entitats de la ciutat que els van fer costat: el Club Muntanyenc, la Penya Blaugrana, Ràdio Sant Cugat, o el TOT. Ara ja fa més de 20 anys que funciona.

"Molta gent creu que el pàrquinson es limita a una certa tremolor, no massa important", apunta Sala. "No és així. És una malaltia dura, traïdora, imprevisible, amb canvis sobtats que desconcerten als mateixos afectats, que necessiten formació, informació, guia i suport".

El pàrquinson és una malaltia degenerativa i incurable i, per frenar o alentir el seu progrés, segons Sala, "no n’hi ha prou amb metges i medicaments", cal guia i suport psicològic, tractaments o teràpies de recuperació o manteniment com fisioteràpia, logopèdia, tallers de memòria...

"L’Andreu era un muntanyenc incansable", finalitza el portaveu. "La seva vida ha estat no solsament fer un camí sinò també obrir camí per a molts altres. Espero que ben aviat poguem retre-li un homenatge de ciutat com mereix, perquè la extraordinàira petjada que ha deixat a Sant Cugat no s’esborri mai".

Andreu Baldi. FOTO: Cedida

Andreu Baldi. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem