Mossèn Blai: "La Setmana Santa és molt més que una tradició"

El mossèn de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià explica com se celebra Pasqua a Sant Cugat

Des del diumenge 25 de març fins al dia 2 d'abril se celebra la Setmana Santa per rememorar la passió, la mort i la resurrecció de Jesús. Blai Blanquer, mossèn de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, explica com la comunitat catòlica de Sant Cugat del Vallès l'ha organitzat. 

Què representa la Setmana Santa per a la religió catòlica?

Aquests dies, la religió catòlica celebra la memòria de la passió, la mort i la resurrecció de Jesús. Diguem que són les festes centrals del misteri cristià.

Per a qui va dirigida aquesta celebració?

Tothom qui vulgui té la porta oberta. Des d’un punt de vista institucional, l’església catòlica sempre ha tingut per costum obrir les portes i acollir a tothom.

Com està dividida la jornada d'actes de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià?

L’església catòlica a tot arreu del món té uns ritmes que després s’adapten a les condicions de cada lloc, segons els horaris i les persones que hi ha. Aquí a Sant Cugat, comença Dijous Sant amb el pòrtic dels tres dies. El dijous es commemora l'últim sopar de Jesús; divendres, la mort de Jesús; dissabte és el dia del silenci de la sepultura i diumenge és el dia de la resurrecció. 

Parlem d'una tradició arrelada a Sant Cugat? 

La Setmana Santa és molt més que una tradició. Hi ha hagut a totes les èpoques, aquí i arreu, gent que ha seguit a Jesús i que ha volgut seguir a la fe cristiana. Entre altres tradicions hi ha aquesta. Aquí a Sant Cugat hi ha gent que està a favor, d'altres en contra i d’altres que els hi és indiferent. Abans, però, hi havia un sentit religiós més espontani. En una societat plural hi ha d’haver molta llibertat, si no no hi podran haver decisions responsables ni autèntiques, és a dir, seran condicionades. La fe cristiana, si te la mires de dins, té una grandesa que pot fonamentar una convivència molt positiva, molt realista i molt humana. 

Creu que durant els darrers anys ha canviat la participació? 

Tot influeix. Tenir vehicles o no tenir-ne, això ha canviat moltíssimes coses, més de les que sembla. Avui en dia, hi ha més dispersió. Això vol dir que hi ha més llibertat per a triar, és a dir, el que participa i vol estar actiu i present és perquè vol fer-ho. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem