Es calcula que un terç dels aliments acaben a les escombraries, i des de l’Ateneu, i, en concret, el projecte de l'Ecoateneu, us volen apropar consells, eines i tips per fer una compra més conscient, aprofitar al màxim els aliments que tenim a casa i allargar la seva vida útil per evitar que acabin a les escombraires.
Consells contra el malbaratament alimentari
A Nadal farem grans dinars, però la nostra gastronomia està plena de receptes per aprofitar les sobres, que es poden transformar en canelons, croquetes, coques, sopes, truites, amanides o conserves. A la web de l'Ateneu de la campanya 'No ho llencis' trobaràs un recull de receptes i recursos.
L'Ateneu us anima a planificar les compres i ajustar-les a les necessitats, així com a organitzar bé l’emmagatzematge al rebost i la nevera. Pensa que llençar aliments té un alt impacte econòmic, social i mediambiental. Tenim l’obligació moral de fer un bon ús, però des de l’Ecoateneu creuen que aquest esforç comença per triar bé on comprem, ja que en el procés de producció és on més es malbarata.
Activitats de conscienciació contra el malbaratament alimentari
Des de l’Ateneu, aquest 2022 han realitzat cuinades obertes als Mercats de Pagès, tallers de sensibilització, un espectacle infantil i flyers amb consells per aportar el granet de sorra en la sensibilització de la població de Sant Cugat contra el malbaratament alimentari.
Cuinades de temporada i aprofitament
L’objectiu de les cuinades, que tindran continuïtat el 2023 als Mercats de Pagès, és donar eines i receptes per poder aprofitar al màxim els aliments de temporada i evitar el malbaratament a la cuina de cada dia, al mateix temps que aprofitar els productes del Mercat i omplir el carrer de sabors i olors.
Cuinada d'aprofitament amb Rosa Montoriol. FOTO: Ateneu
En col·laboració amb Valira, que va facilitar estris de cuina, la cuinera Rosa Monturiol Sabaté i Laura Torres Gandia van oferir cuinades obertes i gratuïtes amb trucs i consells per poder aprofitar els aliments.
Cuinada de l'Ateneu amb Laura Torres Gandia. FOTO: Ateneu
Tallers de sensibilització
A l'octubre La Rural de Collserola va oferir un taller per ensenyar les maneres que tenim d'aprofitar els productes del camp. Aquest mateix mes, Melvida de Collserola també va oferir un taller per descobrir tot sobre el món de les abelles i la seva importància en la cadena alimentària.
Taller d'aprofitament dels productes del camp amb La Rural. FOTO: Ateneu
Espectacle infantil Massa Tip
Les famílies van gaudir de Massa Tip, una proposta interactiva de la companyia Arriant Produccions que reflexiona al voltant de la problemàtica del malbaratament dels aliments.
Al Pati de l'Ateneu diferents personatges, localitzacions i diferents sorpreses van apropar a tots els públics la realitat d'aquesta problemàtica.
Espectacle infantil, 'Massa Tip', per reflexionar sobre el malbaratament alimentari. FOTO: Ateneu
Des de l'Ateneu us animen a canviar d’hàbits i apostar per una compra conscient, sense intermediaris, amb productes de temporada que respectin els ritmes de la terra i sense preocupar-vos per la forma dels aliments. A Sant Cugat tenen oportunitat de fer-ho cada dissabte al Mercat de Pagès de Mira-sol o dos dissabtes al mes a la pl. de Sant Pere. Vens?
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok