Neix l'Horta Alliberada, un hort okupat basat en l'autogestió i l'agroecologia

L'Horta Alliberada se situa en un terreny en desús de CaixaBanc i el seu objectiu és produir aliments basant-se en l'autogestió, l'horitzontalitat, l'agroecologia i el suport mutu

Diferents entitats i associacions de Sant Cugat, entre elles l'Assemblea pel clima i la Xesca, han okupat un terreny d'una hectàrea, el dissabte 13 de juny, amb la intenció d'iniciar l'Horta Alliberada de Sant Cugat, un projecte que pretén recuperar els usos agrícoles tradicionals i històrics i utilitzar el terreny per a realitzar activitats a l'aire lliure. Situat el terreny entre l'avinguda de Cerdanyola i el camí de Can Calders, l'objectiu del projecte ha estat alliberar un espai de CaixaBank en desús perquè tots els santcugatencs puguin tenir accés.

Els promotors de l'Horta Alliberada van començar a condicionar la terra abans del confinament per la COVID-19 i, el dissabte 13 de juny, han presentat el projecte a la ciutadania, amb la lectura d'un manifest. En ell, s'ha posat en relleu "la manca de voluntat política de l'Ajuntament pel que fa a l'efectivitat de la declaració d'emergència climàtica" i que en l'actual context "de crisi climàtica, ecològica, social i econòmica global, les prioritats haurien de ser clares; on hi ha sòl fèrtil, hi ha esperança".

Actualment, el terreny compta amb 4 bancals una zona d'acollida i la intenció és crear una estructura participativa amb tothom que vulgui estar implicat. "Nosaltres volem crear un espai versàtil, d'ús veïnal o comú on la gent del barri pugui autogestionar el seu aliment" explica un membre de l'organització que prefereix guardar l'anonimat. És per això, que el diumenge 14 de juny, a partir de les 11 hores, es realitzarà la primera assemblea per començar a tirar endavant el projecte i s'establirà de manera setmanal.

Amb això, l'Horta Alliberada pretén "produir aliments basant-nos en l'autogestió, l'horitzontalitat, l'agroecologia i el suport mutu" tal com especifiquen els promotors del projecte en el seu manifest, i obrir el projecte perquè sigui del barri, "que tothom que ho vulgui hi pugui accedir". "Vivim en un sistema agroalimentari basat en l'exportació i els envasos i això és insostenible i precari" expliquen des de l'organització.

D'altra banda, en el seu manifest, els pioners del projecte han reclamat el terreny okupat com a comunal, després de titllar a CaixaBank de ser "un banc que es dedica a especular amb el dret d'habitatge, expulsant a famílies senceres de la seva llar. Un banc que, durant el període 2014-2019 ha finançat empreses del sector armamentístic per un valor de més de 121 milions d'euros. Un banc que va rebre 6.475 milions d'euros de l'Estat i que s'ha alimentat a través dels nostres impostos". A més, des de l'organització afegeixen que la idea és "apropiar-nos de com ens alimentem a partir de terrenys disponibles que s'utilitzen per a l'especulació".

Amb tot, amb l'Horta Alliberada els promotors reclamen "una societat diferent, en la que totes les persones tinguem garantits els recursos necessaris per a viure i en la que l'agroecologia, els llaços
comunitaris i el suport mutu siguin l'alternativa que faci front al monopoli de l'agroindústria; un monopoli que permet l'enriquiment d'unes poques a través de la precarització de les classes populars d'arreu del món, de l'explotació dels recursos naturals i d'un ús ingent de combustibles fòssils, protagonistes de l'actual crisi climàtica".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem