Neix una nova associació a Sant Cugat per defensar els interessos de la gent gran

Asfarest és l'Associació de Familiars de la Residència Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès compta amb una nova associació que vetlla pel benestar de la gent gran a la ciutat. Concretament, i de manera inicial, de les persones que resideixen a la Residència Sant Cugat. Es tracta d'Asfarest, l'Associació de Familiars de la Residència Sant Cugat. Una entitat que ja fa uns mesos que treballa i que està en tràmits de registre, i que s'ha creat, com explica la seva presidenta Cristina Rioja, "per una necessitat".

"Els familiars dels residents ens vam adonar que hi ha una sèrie de mancances que no eren fàcils de resoldre", apunta Rioja, destacant que, aquestes mancances, es deuen a factors com "les retallades, que ja fa molt temps que hem patit i no s'han revertit; i que la gent gran viu més anys, hi ha un allargament de la vellesa, i passen més temps a una residència". "El fet puntual va ser adonar-nos que solament hi havia dos gericultores al torn de nit a la residència, no complint ni la ràtio mínima establerta", específica, tot i aclarir que, gràcies a les gestions fetes, aquest problema està resolt, "de moment", havent ampliat en una persona el servei.

"Era un motiu de molt de pes, perquè era un risc", destaca, apuntant altres factors que ja han aconseguit que l'empresa gestora arreglés. I és que, com detalla, la residència és pública, donant servei a 68 residents i 30 persones al centre de dia, però és gestionada per una empresa privada que, "ho fan prou bé, però de vegades no tenen prou mitjans i cobreixen només els mínims que la llei obliga, i, de vegades, aquests mínims són insuficients per donar una qualitat de servei".

Un problema, apunta, que és "genèric a moltes residències". Un fet que se suma al fet que, com remarca, hi ha "una mancança també de places, generant llargues llistes d'espera". En aquest sentit, i en el cas de Sant Cugat, lamenta que no hagi prosperat la proposta de construir una segona residència pública a la ciutat. "Va ser un cop molt dur. Perquè tot i que nosaltres tenim els avis ja a una residència, i sabem que hi ha coses a millorar, els que estan esperant, ho estan passant pitjor que nosaltres", lamenta.

Més info: El Parlament rebutja la construcció de la segona residència pública a Sant Cugat

Una sèrie de necessitats que, en bona part, atribueixen al fet que la gent gran "no són una preocupació de primer ordre". "Veiem que per part de la societat, la gent gran no està posada en primer ordre, sinó que moltes vegades està al final de la llista. Primer parlen de llars d'infants, del canvi climàtic... que són temes molt, molt importants, però la gent gran de vegades queda una mica massa al final. Nosaltres som la seva veu i hem de posar això una mica en ordre, i per això ha nascut l'associació".

Ara, l'entitat treballa per millorar aquells aspectes millorables en l'atenció als avis residents en aquesta residència concreta, però, conscients que el problema és extensible a altres centres, no tanquen la porta a incorporar familiars d'aquests llocs i fer una feina conjunta a les diferents residències. A més, la participació en l'associació no té cost econòmic, "només l'interès d'estar al cas de què està passant a dins de la residència, sempre tenint un talant proactiu, per fer propostes, no per qüestionar o criticar, sinó amb afany de resoldre", subratlla, destacant el fet que "aquesta residència sempre ha estat un referent a la ciutat, i el que no volíem nosaltres és que deixés de ser així".

D'altra banda, la voluntat és també pertànyer al teixit associatiu de la ciutat, per crear sinergies amb altres entitats del barri i altres entitats que treballen per la gent gran. Tot plegat, com apunten, "perquè arribarà un moment que tothom haurà de fer servir, o per un familiar o per un mateix, una residència. Perquè estar a casa teva seria l'ideal, però molts cops no és possible, per les obligacions, o per alguna malaltia que requereix atenció continuada... hi ha famílies que van desbordades, i això és gairebé una utopia".

"Volem posar molt en valor el fet que, si tothom ho volem fer bé, amb els mitjans que tenim, es pot fer aconseguir una miqueta més. Els polítics han de fer la seva política, i han de donar prou mitjans per aconseguir-ho, però és qüestió de la societat també el fet de fer que entre tots això funcioni", reclama Rioja.

"Els polítics se n'han de recordar de la gent gran; han de fer memòria que aquí hi ha uns santcugatencs que necessiten residències públiques ben gestionades, i dignes. Amb els recursos que tinguin, donar una prioritat als avis. Perquè les residències són necessàries", recorda. "Nosaltres, el que volem, és que estiguin el millor possible", clou.

Si algú està interessat en contactar amb l'associació, pot fer-ho al correu asfarestsantcugat@gmail.com

 
Comentaris

Destaquem