Nica Vall: “Ens agradaria que Carnaval fos com la Festa Major d’hivern”

Nica Vall és una de les membres de la Comissió del Carnaval de Sant Cugat, que impulsen la celebració al municipi

El Carnaval de Sant Cugat arriba del 16 al 22 de febrer amb activitats per a tots els públics. Per primera vegada en tres anys, ho farà amb plena normalitat i sense cap mena de restriccions. La Baixada del Gall, el Ball de Gitanes o la Rua de Comparses són alguns dels actes més esperats. Una peculiaritat és que el Carnaval està organitzat per santcugatencs a través d’una comissió ciutadana. Nica Vall és una de les integrants del grup impulsor de la gran festa de la disbauxa.

Més info: Aquesta és la programació del Carnaval de Sant Cugat 2023

Com encareu el Carnaval?

Amb moltes ganes, perquè l’any passat va ser una mica diferent per la pandèmia. Tenim tots els actes programats amb normalitat. Serà el primer any des de la Covid que ho podem celebrar sense mascaretes ni altres limitacions. En teníem moltes ganes, estem molt contents.

Com serà aquest Carnaval?

No hi ha grans novetats. Comencem el dijous amb tota la baixada del Gall, el pregó i el Ball dels Estirats. Divendres recuperem el cercatasques, que l’any passat no es va fer, i començarà des de la plaça de Pep Ventura amb la Banda Patilla. Dissabte tenim les Gitanes, la Rua de Comparses i el Ball de Nit. I el Carnaval infantil el diumenge.

L’any passat el Ball de Nit es va haver de fer a l’aire lliure per la Covid-19.

Aquest any també es farà a l’aire lliure. No és el model de ball que defensem des de la Comissió, però no se’ns ha ofert un espai tancat amb les condicions que necessitem per fer un ball amb les característiques que volem. Per això hem delegat l’organització d’aquest acte a l’Ajuntament i es farà a la plaça d’Octavià. Hi ha pavellons i diferents espais on es podria fer i no sabem els motius de l’Ajuntament.

Què implica que el Carnaval sigui una festa organitzada per la ciutadania?

A la Comissió de Carnaval aquest any som sis persones i implica molta feina per organitzar-ho. També hi ha la Comissió de Gitanes, que funciona de manera independent i fa la seva feina. Sempre convidem a tothom a sumar-se a la Comissió de Carnaval, que fem de manera voluntària.

Captura de Pantalla 2023 02 10 a les 14.14.10

Nica Vall FOTO: Bernat Millet

Un dels plats forts és la Rua de Comparses del dissabte a la tarda, que cada any aplega més gent.

És un acte que costat molts anys per consolidar i que tingui el volum que té ara. Ara sembla que el model és potent i és el que farem: una rua per tota l’avinguda de Cerdanyola fins a la plaça d’Octavià, amb un punt on les comparses es poden lluir. A més, hi haurà tres bandes que toquen en directe per animar que participi tothom.

De fet, en els últims anys tot el Carnaval ha guanyat molta força.

La resposta dels santcugatencs és molt positiva, però encara hi ha molta feina a fer. Hi ha actes que encara no estan del tot formats, per exemple el Dimecres de Cendra, que ens agradaria que tingués molta més participació. Però el dijous també va començar amb poca gent i ara és molt més multitudinari. I el dissabte i el diumenge són molt potents.

El Carnaval comença sempre amb un pregó reivindicatiu. Quin missatge enviareu enguany?

No ho sabem, perquè el pregoner és anònim i no donem cap pauta. El pregoner té llibertat total perquè puguin dir el que considerin.

"És Carnaval, una època on pots desinhibir-te sense que ningú et jutgi"

Què suposa el Carnaval per Sant Cugat?

És una festa important però ens agradaria que ho fos més. Ens agradaria que fos com la Festa Major d’hivern i que tota la setmana de Carnaval fos molt participativa. Estem molt contents perquè cada vegada hi ha més participació i expectativa de la gent. 

Com animaria als santcugatencs a sumar-se al Carnaval?

Que comencin amb el dijous i veuran un acte molt tradicional i popular com la baixada per anar a buscar el gall, que surt del Monestir. És un acte molt maco que pot animar la gent a participar del Carnaval.

Què t’atreu la festa de Carnaval per dedicar-hi temps i dies de preparació de manera voluntària?

A mi el que m’agrada és participar de l’eix cultural i popular de Sant Cugat. Que sigui organitzat d’una manera voluntària és molt positiu i m’anima a sumar-m’hi.

A la gran majoria de nens els agrada molt disfressar-se, però amb els anys, molts adults ja no s’hi veuen. Què els diria?

És Carnaval, una època on pots desinhibir-te sense que ningú et jutgi. Que aprofiti aquests dies per fer-ho! 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem