Nou atac amb herbicida a plàtans centenaris de l'avinguda de Gràcia

Fa uns mesos, l'Ajuntament ja va haver de retirar quatre arbres morts d'aquesta via que també van patir una agressió

Nova agressió als plàtans centenaris de l'avinguda de Gràcia. Segons ha confirmat l'Ajuntament de Sant Cugat, quatre arbres d'aquesta via han patit un atac amb herbicida durant els últims dies. Dos d'ells ja estan morts i s'hauran de retirar; mentre que els tècnics municipals treballen per intentar salvar els altres dos.

És el segon atac amb herbicida als plàtans de l'avinguda de Gràcia. Fa uns mesos, quatre arbres de la via ja van patir una agressió amb herbicida que va acabar amb la seva vida.  El modus operandi dels responsables de l'atac s'ha repetit: forat a l'arbre i introducció d'herbicida.

Quan va tenir lloc la primera agressió, l'Ajuntament va comunicar els fets a la Policia Local, que està pendent de la situació, tot i que encara no s'ha trobat cap responsable. A més, els tècnics de Sant Cugat han col·laborat amb els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat.

L'Ajuntament ha explicat el TOT que plantaran nous plàtans, per substituir els morts, entre el novembre i el març del 2018, l'època aconsellada per fer-ho. Uns plàtans que el Consistori vol que siguin el més gran possibles, tenint en compte la magnitud de la resta de plàtans de l'avinguda de Gràcia.

Els plàtans de l'avinguda de Gràcia són arbres centenaris plantats a principis del segle XX i que formen part del llibre Arbres singulars de Sant Cugat del Vallès. En els últims mesos, vuit d'aquests arbres ja han estat atacats.

Arbres amb història

L'avinguda de Gràcia a principis de segle XX, amb els plàtans ja plantats FOTO: Arxiu

La carretera de Gràcia es va obrir cap a l'any 1878 i en els anys posteriors es va començar a urbanitzar els voltants de l'avinguda amb cases d'estiueig. Els plàtans es van plantar com a arbres d'alineació viària, tal com es feia en les típiques plantacions arbrades de principis de segle XX a avingudes, passeigs, rambles...

"Els plàtans de l'avinguda de Gràcia tenen una esplèndida formació en semitúnel alt cap al vial. Formen part del regi paisatge arbrat d'accés i benvinguda a la ciutat", es descriu en el llibre Arbres singulars de Sant Cugat.

Així, aquests plàtans han estat testimoni de l'evolució de Sant Cugat i de la zona de l'Eixample. Des de l'arribada dels primers estiuejants, la seva urbanització als canvis de nom (Cànovas del Castillo, Francesc Macià i Gràcia); els arbres han acompanyat el dia a dia dels santcugatencs durant les últimes dècades.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem