contingut promocionat
logo euroforo arasa de miquel

 

 

El nou impost sobre les grans fortunes entrarà en vigor el 2023

El mes de gener entra en vigor un nou impost i Euroforo Advocats et posa al dia

Començarem l’any 2023 amb un nou impost personal, d’àmbit estatal, l’Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes (ISGF).  Al despatx d'advocats, Euroforo Advocats t'assessoren en aquesta nova llei.

Quin impost és l’Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes (ISGF)?

Es tracta d’un tribut directe i complementari del ja discutit Impost sobre el Patrimoni, que gravarà el patrimoni net de les persones físiques quan el mateix superi els 3.000.000€.

En l'àmbit pràctic, podem dir que el nou impost tindrà una estructura similar a l’Impost sobre el Patrimoni, però en ser un impost d’àmbit estatal, la seva gestió, inspecció i recaptació dependrà de l’Agència Tributària i no de les respectives comunitats autònomes.

Si ja existeix l’Impost sobre el Patrimoni per què s’aprova un nou impost?

La finalitat del nou impost és intentar harmonitzar les diferències impositives entre les diferents CCAA, com el fet que els residents a la CCAA de Madrid, Andalusia o Galícia no estan obligats a pagar l’Impost sobre el Patrimoni, però, en canvi, els ciutadans de Catalunya han de tributar a partir de 500.000 €.

Com s’ha exposat, el fet imposable del nou impost afecta les persones físiques que tinguin un patrimoni net superior als 3 milions d’euros a 31 de desembre i existeix un mínim exempt de 700.000 €.

A partir dels 3.000.000 € el tipus impositiu és de l'1,7% i el tipus màxim de tributació s’ha fixat en un 3,5% per patrimonis superiors a 10.000.000€.

A Catalunya s’haurà de pagar dues vegades?

No, és important destacar que per calcular el nou impost es pot deduir la quota pagada per l’Impost sobre el Patrimoni.

Els residents a Catalunya pagaran pel Patrimoni i només hauran de pagar l’Impost sobre Grans Fortunes quan la seva base de tributació superi els 17.546.648,06 €, un cop descomptades totes les exempcions aplicables.

L’habitatge habitual estarà exempt de tributació?

Sí, però sempre que es respectin els límits d’exempció previstos a l’Impost sobre el Patrimoni.

Com afectarà l’empresa familiar?

Tal com està regulat el nou impost, les empreses familiars podran aplicar les exempcions previstes, sempre que es compleixin tots els requisits establerts.

Teòricament, és un impost temporal aplicable durant dos anys, exercicis 2023 i 2024.

En resum, el nou Impost de Solidaritat de les Grans Fortunes ( ISGF) serà un impost polèmic i el més segur és que acabi sent revisat pel Tribunal Constitucional, doncs, per altra banda, no existeix a la resta de les jurisdiccions comunitàries i pot vulnerar la llibertat de capitals en l'àmbit de UE.

L’equip fiscal de #EUROFOROADVOCATS seguirà informant sobre les novetats fiscals.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem