Nova protesta per reclamar una atenció sanitària "100% pública i universal"

Una vintena de persones s'han concentrat davant el CAP Valldoreix per oposar-se al tancament del centre, així com el de Can Mates, durant l'agost

El CAP de Valldoreix ha estat un estiu més l'escenari de la protesta contra el tancament dels CAP a Sant Cugat durant el mes d'agost. Una vintena de persones s'han concentrat a les portes del centre sanitari aquest 20 de juliol per manifestar la seva oposició al tancament del centre valldoreixenc, i també el de Can Mates, durant les vacances.

Enguany ho feien encapçalats per la recentment constituïda plataforma Les malaltes no fem vacances. Un col·lectiu format per persones a títol individual, i provinents de col·lectius com Podem Sant Cugat, ICV-EUiA, Arran o la CUP. Durant la concentració, s'ha fet lectura d'un manifest reivindicant una atenció sanitària "100% pública i universal".

"Sabem que les competències en matèria de sanitat són al Parlament, però les ciutadanes ho tenim magre per adreçar-nos a les Conselleries. Per tant, considerem imprescindible que sigui el consistori qui agafi les regnes del problema i en negociï a l'organisme competent les solucions més adients", han expressat.

FOTO: Artur Ribera
 

Igualment, han lamentat que "les retallades s'han convertit en una passada de ribot que ha malmès greument la nostra sanitat, ja que s'han anteposat criteris economicistes en detriment dels sanitaris", exposant les problemàtiques que es viuen als centres d'atenció primària, com ara llargues llistes d'espera.

Un tancament de centres a l'agost que, segons el col·lectiu, "implica la reducció de drets per a les ciutadanes en tant que es fa un pas cap a un model sanitari no destinat al benefici comú, i sí a obtenir beneficis per a altri".

Els manifestants han reclamat que "volem l'obertura dels CAP tot l'any; que una sola ciutadana quedi desatesa és una negligència!". En acabar el manifest, s'ha penjat la pancarta al davant del centre sanitari com a testimoni de la protesta.

L'origen de la protesta

Durant l'acte s'ha fet lectura d'un manifest FOTO: Artur Ribera

Un any més, per sisè consecutiu, el CAP de Valldoreix i el de Can Mates tancaran les seves portes entre l'1 d'agost i el 31 del mateix més. Situació per la qual els usuaris de cadascun d'aquests CAPs haurà d'anar a visitar-se al CAP de Sant Cugat, situat al carrer de la Mina.

Marta Serrés, membre de la plataforma, ha explicat que "fa anys que venint a les portes del CAP o des d'altres espais demanant que no tanquin, perquè Sant Cugat, a banda de ser una ciutat de 90.000 habitant que ja té prou coherència que tingui prou espais de serveis de salut, és una ciutat complexa, on els desplaçaments són complicats, i que algunes persones que viuen a determinats espais, per accedir al centre de la vila, i tenint en compte la baixada de freqüència de pas de busos i trens, li pot costar una hora el viatge. I si parlem d'una persona que està malalta, o es troba malament, o que té una certa edat, no té ni cap ni peus".

FOTO: Artur Ribera



Pel que fa a la nova plataforma, les malaltes no fem vacances, Serrés ha explicat que s'ha constituït amb l'objectiu de trobar vies de solució. "Hem trobat gent de diferents col·lectius que tenien la mateixa preocupació, i ens vam començar a reunir per veure que podem fer. Se'ns va acudir anar a l'Ajuntament a parlar per enèsima vegada amb l'alcaldessa, i va ser impossible; no ens va voler escoltar i va tirar pilotes fora. Ens va remetre a parlar amb la cap de l'oposició per arribar al Parlament", ha lamentat.

"No és solament un problema de tancament dels CAP, és un problema que sols tenim una ambulància, que les urgències se'ns compliquen moltíssim perquè les tenim a terrassa, és un problema perquè els especialistes aquí tenen unes llistes d'espera eternes... són molts problemes els que ens afecten. L'objectiu és treballar per trobar camins per anar solucionant-los", ha clos.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem