Oriol Cabanas: "La majoria de persones, quan comencen una dieta, cometen errors"

Aprimar-se de cara a l'estiu s'ha convertit en un dels propòsits d'any nou més habitual, tot i això, Oriol Cabanas apunta al fet que, cada vegada més, la gent vol cuidar-se durant tot l'any

Amb l'inici d'any és molt habitual marcar-se diversos objectius. Sovint, a banda de deixar de fumar o anar al gimnàs, està el propòsit de fer règim. Un propòsit que, d'entrada pot semblar fàcil, però que per a molta gent no ho és tant i pot revertir, directament, en la salut de les persones si no es fa bé. 

El TOT entrevista al nutricionista Oriol Cabanas, del centre Cabanas Nutrition, per parlar sobre com fer una dieta el millor possible. 

Acaben festes de Nadal i sembla que en molts bons propòsits de molta gent sempre està el fer una dieta de cara a l'estiu... sembla que ens agafi la dèria de cuidar-nos només de gener a juliol?
Sí, però la tendència cada cop és cuidar-se més durant tot l'any. La gent ho vol integrar més, fins i tot, com a hàbits de vida per sempre. Està clar que sempre la tendència és cuidar-se més de cara a l'estiu, això no falla, però el fet que la gent últimament vol estar millor, és així.

Abans de començar una dieta, què és el que cal tenir en compte i el més important?
Estar motivat i realment voler. Si tu no estàs motivat i no vols, és impossible, pots fer la millor dieta del món que ningú la complirà. 

És important estar assessorat per un especialista o es pot fer per lliure?
De poder pots fer-ho, l'altra és que sigui igual d'eficient i que tinguis carències. La recomanació és sempre estar controlat per un professional per saber exactament que ho estàs fent bé. Les facilitats que donem i les tècniques que donem són diferents.

En quin sentit?
La majoria de persones, quan comencen una dieta, cometen errors, tot i que es pensen que ho estan fent bé. Tenir un professional controlant-te et diu què estàs fent bé i què malament. T'ho pauten tot més clar.

Quins són els errors més típics que cometem a l'hora de fer una dieta?
N'hi ha molts. Com deixar de menjar, que és un error molt gran o deixar de menjar hidrats de carboni, que podria ser una estratègia, però s'hauria de fer bé i controlat.

Per fer dieta o aprimar-nos necessitem menjar només verdura bullida i carn a la planxa?
Mentida. Al final, la clau d'una bona alimentació per baixar de pes és una dieta equilibrada. Si partim d'una dieta equilibrada i ben pautada, hem de baixar de pes. També la clau és afegir esport. L'esport està molt relacionat amb la salut i amb l'alimentació. Tot va lligat. Si podem incorporar esport i alimentació, el resultat és més ràpid i més bo.

Quin tipus d'esport s'hauria de fer en aquest cas?
Jo sempre recomano fer exercici on apliquis força. Sempre que apliquis força estàs cremant al moment i fa que també guanyis múscul. Així s'augmenta el metabolisme i cremes més en repòs. Hi ha dues maneres d'aprimar-se, una és fent dèficit calòric, a partir de l'alimentació només, en que 'deixo de menjar menys calories de les que necessito i, per tant, baixo de pes, no falla'. L'altra és, 'menjo les calories que més o menys hauria i arribo al dèficit calòric amb el mateix esport. Faig esport, cremo més i faig que estigui en dèficit calòric'. Es pot fer també amb dieta, però el fet també de fer esport i fer la dieta alhora fa que també et motivis més. Una cosa retroalimenta l'altra.

"Les dietes s'han de personalitzar bé"

Al final si ho fas només amb dèficit calòric, arriba un punt que costa més no?
SÍ, arriba un punt que el cos s'estanca. Aquí hi ha un problema molt típic, que passa molt, sobretot en noies. En lloc de menjar, per exemple, 1500 calories, en mengen 800. Al principi sí que baixen, però després, el cos, com que ja no li dónes menjar, no li dónes energia, i es torna eficient. En lloc de cremar el que hauria de cremar, crema menys, relentitza el metabolisme. Per tant, per molt que deixis de menjar, no baixes de pes, no hi ha manera. I és perquè tens el metabolisme adormit. Com millorar-ho?, doncs menjant bé, equilibrat, ben controlat i sabent què has de menjar en cada moment. Una de les preguntes que et fan molt és, 'aquest aliment engreixa?'. No hi ha cap aliment que engreixi més o menys, al final és la mateixa combinació del total del dia que fa que al final, un aliment engreixi més o menys.

Pel que fa a la ingesta de calories, cadascú necessita més o menys en funció del seu cos o del seu metabolisme...
El tema de les calories està molt relacionat amb la composició corporal, la relació múscul- greix, activitat física, metabolisme basal de sèrie, de molts factors... d'aquí també determina una mica quin menjar i què li donarem a cada persona. Des del meu punt de vista, s'ha de personalitzar bé tot, per fer-ho exactament bé i per saber què estem fent.

Digui'ns dos o tres mites falsos relacionats amb les dietes...
N'hi ha molts. Per exemple, el pa engreixa, aquesta és la típica. Depèn del pa. Si és un pa blanc, refinat ultraprocessat, no serà el millor, perquè porta molt sucre, s'assimila de pressa, es converteix ràpidament en greix... Si és un tipus de pa de qualitat, per exemple, de forn, que pot ser d'espelta, de fajol o fins i tot, integral de qualitat... el pa no engreixa. El problema és que si tu et menges un tros de pa amb un entrepà de pernil i després et menges un croissant sí que engreixa. O et menges un entrepà de mitja barra de pa, segurament engreixa, perquè és més que el que tu necessites. 

Un altre mite és el de la fruita, que engreixa més a la nit que durant el dia. No engreixa res més a la nit que pel dia, res. Són calories iguals. El fet és una bona planificació al total del dia i saber què has de menjar i quan. Una altra cosa és que et costi dormir, doncs potser no donarem coses crues a la nit, donarem coses més bullides, cuites. 

Quins aliments hauríem de tenir sí o sí al rebost i a la nevera?
Verdures, hortalisses, fruita i una bona conserva serien els llegums. Això més una mica d'hidrats de carboni i una mica de proteïna, és quasi l'alimentació saludable que nosaltres voldríem.

I els aliments que no hauríem de tenir per una bona dieta a casa?
La clau és que no entri el que no sigui saludable. Aquest és el secret. Si entren coses que no haurien d'entrar, ens ho acabarem menjant. Perquè ens agafaran moments d'ansietat o que ens ve més de gust una altra cosa i doncs picarem. Podríem començar per anar a comprar al supermercat amb la panxa plena, si anem amb gana, ens agafem tot el que no tocaria. Hem d'evitar tots els ultraprocessats, i refinats com les galetes, ni digestives, ni amb xocolata, ni patates fregides, ni begudes refrescants, ni l'oli de gira-sol... tot això fora.

Què opina sobre el tipus de dietes aquestes com les detox... les dietes proteiques... són efectives?
El que és efectiu és menjar bé i saludable. I menjar real. Menjar verdures, llegums, peix, carn... amb la quantitat que toqui i fruites, això és el bàsic. 

La clau d'un suc o d'una fruita és menjar-ho al moment, que és quan no perd tots els minerals i vitamines. El fet també del cold pressed (els sucs fets a través de l'envasament en fred), perd molt la fibra. En perdre la fibra, que sobretot va molt bé per la flora intestinal a part que regula el sucre, fa que s'ingereixi més ràpid el sucre. Per tant, tots aquests sucs jo no els recomanaria. Jo recomanaria fer un suc natural a casa. Tot el que sigui comprat jo no ho faria... 

I les altres dietes, proteiques, són dietes que van per modes. Tu treus els hidrats de carboni i ràpidament baixes en 4 dies, 2-3 kgs, perquè deixes de menjar hidrats de carboni i el que fa és que treus aigua i baixes amb glucosa muscular i per tant, baixes de pes, però no baixes de greix. Tot i això està clar que una dieta cetogènica no estaria malament del tot un temps de la teva vida, però tampoc t'ensenyen a menjar bé. Aquesta és l'altra. És eficient a curt termini, la podríem aplicar bé una cetogènica equilibrada, però a llarg termini no t'ensenya a menjar bé. La clau és una dieta equilibrada i que estigui ben controlada.

Quant de temps, més o menys, has d'estar fent una dieta?
Aquí hi ha diversos tipus de dietes, les miracles...i després hi ha el que jo proposo que és al final, aprendre a menjar bé. Saber què menjar en cada moment i estar sa i anar cap a l'objectiu que volem... La diferència d'aquestes dietes miracle és que no t'ensenyen a menjar, i ja està. O estàs tota la vida així i al final tindràs carències i et trobaràs malament, o tornes a menjar com menjaves i tornes a fer efecte rebot. O el que jo proposo és una dieta equilibrada que sàpigues què menjar en cada moment, controladament i que puguis perdurar en el temps. I que a la llarga, tu puguis dir 'sé què menjar en cada moment perquè és el que toca. Perquè m'han ensenyat així'.

 
Comentaris

Destaquem