Ousman Umar comparteix a Sant Cugat el seu periple vital i la seva aposta per la formació

Ghanès de naixement, va arribar amb pastera a Espanya i va ser acollit a Sant Cugat des d'on impulsa una ONG que aposta per la formació

Ousman Umar ha presentat a Sant Cugat del Vallès el llibre Viatge al país dels blancs, on explica el seu periple vital que el va portar de Ghana fins a Espanya, on va arribar l'any 2005 a bord d'una pastera i després de creuar el desert. Umar, membre dels Castellers de Sant Cugat, ha explicat les seves experiències vitals i la seva aposta per la formació al país d'origen per evitar que més persones es juguin la vida al mar, en un acte organitzat per la colla castellera a la Casa de Cultura aquest dimecres, 25 de setembre.

Umar, qui ara té entre 29 i 30 anys (no sap la data exacta del seu naixement), va arribar en pastera a Espanya l'any 2005, quan feia 5 anys que havia sortit de casa seva a Ghana. "Després del tot el recorregut, vaig arribar a la conclusió que el fet d'estar viu no vol dir ser més fort", ha apuntat, recordant com de les 46 persones que van sortir juntes de Ghana per creuar el desert, únicament 6 van sobreviure, i com d'aquests, tan sols 3 van sobreviure a la pastera després d'haver passat quatre anys a Líbia on, "ser negre i viu era gairebé un delicte", i caure en mans de les màfies d'Algèria anant de presó en presó.

Finalment, va aconseguir pujar en una de les pasteres que sortien de Mauritània, dividint-se de tres en tres amb els sis companys que havien sobreviscut al desert. Una de les pasteres es va enfonsar, morint tots els ocupants, i després de tornar enrere, en un segon viatge, i després d'estavellar-se contra les roques a Fuerteventura i sobreviure, Umar va arribar a Espanya.

Moment de la presentació del llibre d'Ousman Umar. FOTO: TOT Sant Cugat

Moment de la presentació del llibre d'Ousman Umar. FOTO: TOT Sant Cugat

Considerat com menor per part de la Creu Roja, Umar va ser enviat a Barcelona, on va viure al carrer. Allí va ser on va conèixer la Montse, la seva mare adoptiva. Així va arribar fins a Valldoreix. Després d'estudiar i formar-se, Umar ara treballa amb la seva pròpia ONG, Nasco Feeding Minds. Un projecte iniciat el 2012 que té com a objectiu la formació de les persones a Ghana per "evitar noves víctimes", evitant que hagin de passar pel llarg i dur viatge que ell va haver de viure.

"La raó d'estar aquí", ha explicat Umar, "és donar veu als que van morir en el viatge i als que segueixen morint avui, i treballar en origen per evitar noves víctimes; per evitar que moltes persones passin per aquest infern". Una ONG que ha aconseguit tenir 23 escoles amb aules d'informàtica gràcies "a petites persones que fan coses petites, però que són aquestes les que poden canviar les coses", ha defensat.

Moment de la presentació del llibre d'Ousman Umar. FOTO: TOT Sant Cugat

Moment de la presentació del llibre d'Ousman Umar. FOTO: TOT Sant Cugat

I és que Umar considera que sols la formació i la informació són les eines per canviar les coses, ja que "la comunicació és l'eina clau per resoldre tots els problemes, per aprendre i tirar endavant".

Una presentació en la qual també ha recordat diferents episodis del seu viatge, plasmats en el llibre, així com anècdotes, com el xoc cultural que li va suposar l'arribada a Catalunya, el factor integrador dels Castellers.

 
Comentaris

Destaquem