Paula Ramírez: "No vull ser una sirena bonica, vull que se'm reconeguin els meus èxits"

Aquesta entrevista forma part d'un especial pel Dia de la Dona en el qual diferents dones treballadores expliquen la seva experiència en el seu àmbit laboral

Paula Ramírez (27 anys) forma part de la selecció espanyola de natació artística i entre el seu palmarès destaca un or al Mundial de Fukuoka del 2023 (el Japó) i una plata en el Mundial de Doha del 2024 (Qatar). És per això que Ramírez s'ha cansat de ser "una sirena bonica i maquillada" i vol que se la reconegui pels seus èxits. "Les dones som molt més que una imatge estètica i volem que ens valorin pels nostres exercicis i les nostres fites", explica.

La natació artística sempre ha estat un esport molt feminitzat i no ha sigut fins ara que els homes comencen a poder participar en aquesta modalitat. "En el nostre esport l'estrany és veure homes, però em sento molt orgullosa de tot l'esforç que hem fet les dones per lluitar perquè els nostres companys també puguin practicar aquest esport. Crec que això s'hauria d'agafar com a referent i que es lluiti per la igualtat en altres esports". I és que com ha explicat la santcugatenca, les seves companyes de waterpolo, natació o salts de trampolí tenen un greuge respecte als esportistes masculins tant per la qüestió monetària com per la repercussió.

"No té sentit que si fem la mateixa feina i assolim les mateixes fites, tinguem uns premis monetaris diferents"

Tot i ser un esport fins ara femení, la natació artística tampoc està lliure del masclisme, i com assenyala Paula Ramírez, encara s'ha de treballar en aquest aspecte: "Sempre que se'ns valora es parla de la nostra estètica i del nostre físic. A més, quan hem sigut protagonistes ha estat perquè en plena competició se'ns ha vist un mugró sense voler i això no pot ser. Hem de ser notícia pels nostres èxits". D'altra banda, la nedadora explica que es va destapar l'abús sexual d'un entrenador del Canadà, i tot i ser jutjat, encara segueix com a tècnic en equips nacional. "Per sort és un cas aïllat, però em molesta haver de coincidir amb aquesta persona en els campionats internacionals".

Els referents i la repercussió mediàtica

Ramírez agraeix haver tingut referents com Gemma Mengual o Ona Carbonell, però considera que es necessita més referents dones en els altres esports. "La gent agafa de referent aquell que més veu i que més li expliquen la seva història. Gent com Pau Gasol o Rafa Nadal han fet coses impressionants i s'ho mereixen, però també han de ser referents esportistes com Laia Palau o Núria Picas i perquè això sigui possible necessitem més repercussió. El futbol femení està fent una empenta en aquesta reivindicació i pot ajudar a visibilitzar més l'esport femení".

Paula Ramírez forma part de la selecció estatal de natació artística. FOTO: Bernat Millet

Paula Ramírez forma part de la selecció estatal de natació artística. FOTO: Bernat Millet


La santcugatenca no nega que hi hagi avenços, i posa d'exemple que en aquests Jocs Olímpics de París 2024 hi haurà per primera vegada un 50% d'esportistes dones. "És clau que la fita esportiva més important es remarqui el feminisme i la igualtat, però encara estem lluny, no té sentit que si fem la mateixa feina i assolim les mateixes fites, tinguem uns premis monetaris diferents. Crec que és un tema de visibilitat i, per tant, s'ha d'apostar més per l'esport femení a la televisió. Nosaltres som campiones del món i mai tindrem la repercussió que pot tenir un jugador de futbol de 3a Divisió".

Finalment, la nedadora artística ha demanat implicació de tots els agents implicats per arribar a aquesta igualtat: "El feminisme no és potenciar la dona, sinó treballar per la igualtat i per la normalització. Nosaltres seguirem treballant perquè els homes puguin practicar natació artística com nosaltres".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem