Plats fets amb impressores 3D, recuperar aliments... el menjar del futur

Entre les propostes innovadores del fòrum destsca la proposta d'Espigoladors, per recuperar els excedents agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat

Amb l'objectiu de trobar recursos alimentaris per garantir l'alimentació de les grans ciutats en un futur, l'AMB i la Fundació Fòrum Ambiental ha organitzat la jornada "Ecoinnovació en el sector agroalimentari: reptes i oportunitats per a la competitivitat econòmica metropolitana". Durant la sessió, on han participat més de 80 experts, s'han explorat propostes com la recuperació dels excedents del Parc Agrari, la creació d'aliments amb impressores 3D per garantir l'alimentació a la població i evitar el malbaratament.

Entre les propostes innovadores del fòrum destaca la proposta d'Espigoladors, per recuperar els excedents agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat que no compleixen amb els requeriments estètics, però que són vàlids a nivell nutricional i gastronòmic. Aquests aliments es transformen en melmelades i conserves i eviten el malbaratament. Un altre de les iniciatives és la d'Hemav, que impulsa l'"agricultura de precisió" i amb drons es reconeix l'estat del camp per regar i fertilitzar selectivament. 

  

Aquapioneers, un altre de les propostes presenta un projecte d'aquari i petit hort que se serveixen l'un de l'altre per sobreviure. Així mentre que les plantes purifiquen l'aigua i els peixos, al seu torn, fertilitzen les plantes amb el seu rebuig. També es van exposar altres tecnologies com la impressió de pasta amb impressores 3D per facilitar l'empaquetament o la fabricació d'envasos d'aliments a partir del rebuig dels mateixos aliments. Aquestes iniciatives i 45 més van quedar plasmades a la trobada, on també es van citar empreses com Nestlé i Danone.

Els grans reptes de la produció agrícola

 A la sessió han participat més de 80 experts FOTO: Cedida

La producció agrícola mundial s'ha triplicat entre 1960 i 2015 per l'augment de població i la millora de la tecnologia. A més el sector de l'alimentació s'ha globalitzat i industrialitzat, fent augmentar el consum d'aliments processats, preparats i envasats. Aquesta producció comporta un impacte negatiu

  • El sector agroalimentari utilitza un terç de tota l'energia disponible a nivell mundial. A més, un 85% de l'aigua consumida per l'ésser humà és per al rec de conreus, i un 33% de la terra cultivada ho està de forma poc sostenible, causant unes pèrdues de 310.000 milions de dòlars anuals. 
  • El 26% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen del sector agroalimentari. Produir 1kg de carn de boví n'emet la mateixa quantitat que viatjar 257km en cotxe. 
  • Els aliments malbaratats a nivell mundial se situen en un 33% de la producció total, un 80% de les empreses alimentàries envasen els seus productes, augmentant la producció de residus.
 
Comentaris

Destaquem