20 preguntes i respostes del que es pot fer en aquesta fase 0,5

Els establiments comercials tenen permesa l'obertura i els centres culturals i de culte poden acollir un terç del seu aforament

Sant Cugat es manté en la fase 0,5 de la desescalada del confinament, una fase més flexible i que ha permès l'obertura d'establiments comercials sense cita prèvia. Tot i això, les sortides al carrer encara es mantenen amb franges horàries i seguint les mesures indicades. Amb tot, el municipi haurà d'esperar per saber si avança de fase, després que el Departament de Salut proposés l'Àrea Metropolitana de Barcelona Nord, on pertany Sant Cugat, a avançar de fase de cara el dilluns 25 de maig.

1. Puc sortir al carrer a qualsevol hora?

Les sortides al carrer a la fase 0,5 segueixen mantenint les franges horàries. No obstant això, de manera individual, es pot sortir per anar a comprar, assistir a un comerç o establiment autoritzat a obrir o anar a la farmàcia.

2. Per on puc passejar?

Es pot passejar de manera individual o amb una persona convivent a 1 quilòmetre de distància del domicili, sense sortir dels límits del municipi. A més, s'han de mantenir sempre les distàncies de seguretat amb les altres persones i respectar les franges horàries.

3. On puc fer esport?

En el cas dels esportistes, l'activitat física sempre es realitzarà de manera individual i mai es podrà sortir dels límits del municipi. L'activitat física es pot fer de 6h a 10h 0 de 20h a 23h. D'altra banda, el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat ha obert les seves portes per a tots aquells esportistes d'elit, sempre respectant les mesures de seguretat.

4. Es pot sortir al carrer amb els infants?

Els infants menors de 14 anys poden sortir al carrer des del diumenge 26 d'abril, acompanyats sempre per un adult. Durant aquesta fase 0,5, encara s'han de respectar les franges horàries, per la qual cosa la sortida amb infants es realitzarà de 12h a 19h. 

5. Quines mesures s'han de seguir per sortir amb els infants?

Només pot sortir 1 adult per cada 3 infants, durant 1 hora i a 1 quilòmetre de casa, respectant sempre la distància de seguretat de 2 metres amb les altres persones que passegen.

6. Puc sortir del meu municipi?

Només es permet sortir del municipi aquelles persones que vagin a treballar o per força major.

7. Els establiments comercials poden obrir?

 

Poden obrir sense cita prèvia tots aquells establiments comercials minoristes que hagin condicionat l'espai amb mesures higièniques. D'altra banda, tots aquells locals que ofereixen serveis també tenen permesa l'obertura.

8. Quines mesures segueixen els establiments?

S'haurà de tenir un control rigorós de l'aforament i només podrà haver-hi tantes persones com treballadors. D'altra banda, s'hauran de respectar les distàncies i procedir a una neteja i desinfecció de l'espai de manera periòdica.

9. Quanta estona hi puc estar?

Només la imprescindible per comprar el producte o rebre el servei.

10. Quan vagi al comerç o servei, puc entrar-hi amb acompanyant?

No, només s'hi pot accedir de forma individual. Sí que hi pot accedir un adult acompanyat d'una persona amb discapacitat, menor o gent gran.

11. I els centres comercials?

No podran obrir els centres comercials ni les seves botigues o establiments. Sí que podran fer-ho les botigues o establiments que tinguin un accés directe i independent des de l'exterior.

12. Puc anar a qualsevol establiment de qualsevol municipi?

No, només es permet desplaçar-se a establiments del municipi, excepte que no hi hagi de disponibles. Es recomana anar a l'establiment més proper.

13. Les persones grans tindran preferència?

Sí, els establiments hauran d'establir un horari d'atenció preferent per a majors de 65 anys, que haurà de coincidir amb les franges horàries per fer activitat física d'aquest col·lectiu (de 10 a 12 h i de 19 a 20 h).

14. Els locals de restauració poden obrir?

 

Els bars i restaurants només poden obrir per realitzar entregues a domicili o per preparar menjar per endur. De moment, els locals de restauració no poden obrir les seves portes ni disposar de terrassa a l'exterior, una mesura establerta per a la fase 1.

15. Els centres culturals han obert?

Els centres culturals com els museus o les galeries d'art poden obrir les seves portes a un terç de l'aforament i aplicant mesures higienicosanitàries. 

16. I es pot anar a estudiar a les biblioteques?

En el cas de les biblioteques obriran només per realitzar préstecs.

17. Es pot assistir als oficis o misses?

En el cas dels centres de culte, pot assistir un terç de la capacitat màxima permesa.

18. Es poden realitzar vetlles?

Es poden realitzar vetlles amb un màxim de 10 persones i respectant sempre els protocols establerts.

19.És obligatori l'ús de la mascareta?

L'ús de la mascareta és obligatori als majors de 6 anys, a partir del dijous 21 de maig, en els espais tancats o en tots aquells espais oberts que no es pugui mantenir la distància mínima de seguretat. En el cas dels infants entre 3 i 5 anys no és obligatori, però si recomanable.

20. Puc quedar amb altres persones al municipi?

Estan prohibides les reunions tant a l'aire lliure com als domicilis privats, independentment del nombre de persones.

 
 
Comentaris

Destaquem