Així es prepara un Institut per al nou curs escolar marcat per la COVID-19

L'Institut Joaquima Pla i Farreras ha dissenyat un pla per a la tornada a l'escola segura el mes de setembre

L'Institut Joaquima Pla i Farreras de Sant Cugat va deixar preparat el mes de juliol un pla que garantís la tornada segura a les escoles dels seus alumnes i professors.

Vam ser molt "prudents" i vam aconseguir un màxim de 20 alumnes per classe a ESO i Batxillerat, segons ens ha explicat el seu director, Guillermo Matias.

Modificació d'espais i classes transversals

Per aconseguir-ho, el centre s'ha vist obligat a modificar espais, a eliminar els espais específics i a treballar les matèries de forma transversal. Per exemple, els binomis català-castellà, tecnologia-matemàtiques, anglès i socials els impartirà un únic professor per reduir el contacte docent amb cada grup.

També s'han programat franges on es relacionaran continguts de diferents matèries agrupades en àmbits, com, com, per exemple, l'àmbit lingüístic i social, per reduir encara més el contacte docent amb cada classe.

Aquest objectiu ha obligat a modificar les franges horàries. El curs que ve es faran classes d'1:40 minuts, en lloc de l'hora habitual. Això provoca que s'hagin de preparar classes amb metodologies més actives, en detriment de les classes magistrals. Un "canvi important" respecte al curs passat, segons ha comentat el director del centre.

Entrades i sortides esglaonades i dos patis

Pel que fa a les arribades i les sortides del centre, en el pla de juliol també es van establir entrades i sortides esglaonades. Una mesura que també es complirà en les sortides al pati.

Les franges de pati també han patit modificacions. Es passa d'un pati de 30 minuts amb dinàmiques dirigides com futbol, etc. a dos patis més curts, de 10 i 20 minuts per relaxar-se, xerrar, prendre l'aire i poder ventilar les classes.

El menjador es mantindrà, el seu ús serà esglaonat, els espais seran diferents i es desinfectaran prèviament.

Mascareta obligatòria

"Teníem clar que haurem de portar mascareta" i per això la direcció del centre va creure necessari presentar la mesura de portar mascareta obligatòria al Consell Escolar al juliol, juntament amb les mesures anteriors.

Batxillerat telemàtic

Totes les classes seran presencials, però el Batxillerat farà un dia a distància d'una matèria que els alumnes hagin tingut presencial.

Això permetrà disposar de més espais per a poder fer matèries optatives i utilitzar aquests espais nets.

Proves PCR

Abans que el departament de Sanitat anunciés provés massives a les escoles entre el 15 de setembre i el 15 de novembre, el centre ja preveia realitzar proves a tots els professors a l'inici de temporada i als alumnes de manera aleatòria.

Les reunions, a distància

Els claustres de professors es mantindran de forma telemàtica i les reunions de pares també.

Les reunions de fins a un màxim de 10 professors seran presencials.

Recursos extres

El director de l'Institut Joaquima Pla i Farreras, Guillermo Matias, ha volgut deixar clar que tot aquest pla "és gràcies a la bona disposició del claustre de professors", format per 63 persones, i a les famílies del centre. Sobretot les famílies dels alumnes de 4rt d'ESO que van ser els més afectats pels canvis, ja que ja havien escollit les optatives.

"Cap queixa per part d'aquestes famílies i tota la seva predisposició. "Això és d'agrair molt", ha expressat Matias.

Però ha lamentat que, pel que fa als recursos, el centre només hagi rebut una dotació extra, que equival a l'1,75% de la plantilla i ha afegit que li consta que alguns centres d'educació primària han tingut més dotació.

Ha criticat que tampoc hi ha hagut una dotació extra de neteja i ha explicat que la despesa en les obres que s'han fet s'ha pogut invertir pel romanent intern del centre. "No hi ha hagut cap aportació extra per fer les obres".

Aquestes són les principals mesures que prepara un Institut de Sant Cugat per fer front a l'inici del curs més incert dels últims anys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem