Prepara la mona de Pasqua tradicional a casa

Són les postres típiques d'aquestes dates i la tradició mana que el padrí la regali als infants i que es mengi en família

La mona de Pasqua és el dolç amb què se simbolitza que la Quaresma, i les seves abstinències, han acabat. En els seus inicis, era una massa de coca elaborada amb sucre i altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l’infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.

La mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. Hi ha varietats més senzilles fetes de pa de pessic, amb gema, de xocolata, etc., en forma de tortell només amb ous i, si convé, pintades.

Segons la tradició, és el padrí o l’avi qui regala la mona als seus fillols o néts el Diumenge de Pasqua o per Pasqua Florida, el dilluns, i es menja el dolç en família o en grup d’amics.

 

Com fer una mona de Pasqua tradicional a casa

Se li poden donar altres formes a la mona. FOTO: Cedida

INGREDIENTS (per a la massa mare):

  • 175 grams de farina de força
  • 90 grams d'aigua
  • 10 grams de llevat fresc de flequer

INGREDIENTS (per a la mona):

  • 250 grams de farina de força
  • 2 ous
  • 65 grams de sucre
  • 30-40 mil·lilitres d'aigua mineral
  • ratlladura de llimona
  • 25 grams d'oli
  • massa mare
  • cabell d'àngel, massapà, xocolata pel farcit
  • 2 ous durs
  • un ou batut
  • fideus de colors

ELABORACIÓ:

 

Per preparar la massa mare:

  • Dissoldre el llevat amb l'aigua tèbia, i afegir la farina. Pastar fins a tenir una massa homogènia.
  • Fer una bola i posar-la en un bol enfarinat, tapat amb un drap de cuina.
  • Deixar-ho llevar durant dues hores.

Per preparar la mona:

  • Barrejar la farina amb els ous lleugerament batuts, el sucre, la ratlladura de llimona i la massa mare en un bol gran.
  • Amassar a poc a poc i anar afegint a poc a poc l'aigua necessària perquè quedi una massa ben lligada.
  • Quan la massa no s'enganxi a les mans, afegir l'oli i pastar uns deu minuts fins que la massa l'absorbeixi.
  • Col·locar-ho en un bol enfarinat i deixar-ho llevar durant 3 hores tapat amb un drap de cuina.
  • Després d'aquest temps, estirar al damunt d'una superfície enfarinada fent un rectangle més ample en un dels dos extremes.
  • Posar el cabell d'àngel a l'extrem més estret, i enrotllar cap a l'extrem més ample.
  • Unir els dos extrems perquè tingui forma de corona.
  • Posar un o dos ous a l'extrem de la mona, amb dues tires de pasta a sobre amb forma de creu.
  • Pintar-ho amb ou batut i deixar-ho reposar 30 minuts.
  • Tornar a pintar amb ou batut i enfornar a 180 graus, dins el forn prèviament escalfat, entre 20 i 30 minuts.
Més informació
 
Comentaris

Destaquem