Ramon Casals: 38 anys ensenyant a Sant Cugat

A la secció "Santcugatencs", el TOT descobreix les històries dels veïns i veïnes de Sant Cugat

Durant els primers 14 anys va ser mestre de primària a tres centres santcugatencs (Catalunya, Joan Maragall i Collserola) i a una escola del Papiol. Els darrers 24 anys ha estat a l’institut Leonardo da Vinci. A gairebé la majoria de centres ha estat més o menys temps fent de director. Ramon Casals s'ha jubilat aquest any.

 

Amb certa enyorança, recorda alguns episodis que l’han marcat durant aquests 38 anys. Diu que el més important d’un mestre és que cregui en els seus alumnes: “Un mestre ha de saber transmetre a l’alumne autoestima, li ha de transmetre que és capaç de fer les coses”. Explica força anècdotes: “Em va emocionar especialment un noi que havia generat molts problemes, a qui havia renyat i castigat. Un dia va venir i em va dir «Ramon, li vull donar les gràcies per tot el que ha fet per mi aquests anys». A la llarga t’ho agraeixen”.

 

A primària va ser professor de moltes matèries, a secundària va fer matemàtiques. Concretament, al Leonardo va ser director durant 10 anys: “Sempre m’ha agradat implicar-me molt en el funcionament del centre, amb els nanos i amb els pares”. Del Leonardo tot són bones paraules: “Sempre hi he estat molt bé. L’edifici és vell, lleig, estem mal situats, però crec que hem aconseguit una calidesa i un microclima que supera i està per sobre de les condicions físiques”. 

 

Casals continuarà treballant en la formació de pares, activitat que compagina amb la de mestre. Ha escrit 5 llibres sobre temes educatius i assegura que ara podrà dedicar més temps a escriure. “Tinc dos llibres al cap”.

En clau personal

 

Anys a Sant Cugat. 

Fa 42 anys.

 

Professió. 

Mestre.

 

Una virtut. 

Intentar escoltar tothom.

 

Un defecte. 

Sóc mássa expeditiu.

 

Una pel·lícula. 

La trilogia Trois couleurs.

 

Un llibre. 

L’home que parlava als cavalls a cau d’orella, de N. Evans

 

Un país.

Catalunya.

 
Comentaris

Destaquem