Ramón Espadaler: "L'àmbit local pot ser punta de llança dels pactes entre diferents"

El secretari general d'Units per Avançar ha visitat Sant Cugat el dimecres 11 de juliol

Ramón Espadaler és el secretari general d'Units per Avançar. És diputat al Parlament de Catalunya per la mateixa força política, conformant una aliança amb el PSC: GP PSC-Units. Units per Avançar es presentarà per primera vegada en unes eleccions municipals l'any vinent.

Amb quina necessitat va néixer Units per Avançar?

Units per Avançar neix perquè ens trobem en un moment en què hi havia per un costat un conjunt de partits independentistes que havien agafat la via unilateral, que ja s'ha vist que no ens portava enlloc, més enllà del dolor de persones, de famílies, i a la fractura; i per altra banda l'única alternativa que existia a això era la que abanderaven Ciutadans i el Partit Popular, que era d'un immobilisme angoixant. Nosaltres creiem que ha d'existir una catalanitat i un catalanisme que no s'expressi a través de l'independentisme, sinó que reculli la defensa de la llengua, de les institucions, del nostre model educatiu, del nostre model de sistema de mitjans de comunicació públic, etc. I que això ni tingui un sentit independentista, però sí de defensa i de millora de l'autogovern. És en aquest context i en aquesta bipolaritat que naixem com algú que no vol fer fronts, sinó que vol fer acords entre diferents.

 

En les últimes eleccions a la Generalitat van configurar una aliança amb el PSC. S'ha sentit còmode amb el posicionament dels socialistes amb el que ha derivat del procés (Article 155 i presos polítics)?

Nosaltres vam fer l'aliança amb ells en el moment en què s'estava fent el 155. Des de la nostra perspectiva, el 155 no té només un responsable en la part governamental i dels partits que li van donar suport. N'hi ha un altre, el govern de la Generalitat. Si hi hagués hagut la convocatòria electoral aquella nit que s'havia arribat a un acord amb el president Puigdemont per fer una convocatòria, no hagués arribat el 155 i l'escenari hagués estat diferent. Per tant les responsabilitats són repartides. Respecte la qüestió de les persones que són en presó, la nostra tesi és que creiem que aquestes persones haurien d'estar en llibertat condicional. Dit això, nosaltres creiem en la separació de poders. Per tant expressem la nostra disconformitat en determinades mesures, però les acatem. Des del respecte mutu que ens tenim dins del grup parlamentari entre socialistes i Units per Avançar, compartim el tres gruixut: volem fer més ponts que no pas trinxeres.

 

L'any vinent se celebren eleccions municipals. Què pot aportar Units per Avançar en l'àmbit local?

Nosaltres el que volem aportar és sentit i perspectiva local, precisament. Hi ha opcions polítiques que diuen: volem posar l'Ajuntament d'aquest municipi al servei de la República Catalana. Doncs nosaltres volem posar els ajuntaments de Catalunya al servei dels ciutadans. Volem posar l'Ajuntament de Sant Cugat al servei dels interessos dels ciutadans i ciutadanes de Sant Cugat. La primera aportació nostre és que els ajuntaments s'ocupin d'aquelles qüestions més properes als ciutadans. Volem aportar un espai per debatre en l'àmbit de les polítiques socials. Aquí a Sant Cugat, per exemple, l'àmbit de l'habitatge no és un tema menor. Volem aportar en polítiques de dinamització econòmica, etc. I ho farem des d'una proposta programàtica.

 

S'ha perdut la perspectiva de política local en aquest darrer any?

Jo crec que sí. Hi ha una realitat nacional d'un desacord profund amb Espanya i que s'ha de gestionar, això és una evidència. Però creiem que al món local ara hi haurà unes eleccions municipals en les quals tant els partits independentistes com els immobilistes voldran tenyir-les amb la qüestió nacional per aguantar les seves quotes de poder. Nosaltres volem viure al servei dels ciutadans i parlant dels problemes dels ciutadans.

 

Quina proposta de ciutat tenen per a Sant Cugat?

Farem la proposta programàtica a partir del setembre, perquè al setembre és quan constituirem el que nosaltres anomenem 'Cercle de Sant Cugat'. Nosaltres ens organitzem en cercles, que són estructures amb gent que té militància a Units per Avançar i gent que té simpatia, però no un grau de militància. Conjuntament amb ells dissenyarem les propostes per a Sant Cugat. Però si que tindrem un programa marc, en l'àmbit municipal, en el que parlarem d'alguns aspectes que ens preocupen, com per exemple la solitud de la gent gran.

 

Si les eleccions municipals són la meta, en quin punt del circuit es troba ara mateix Units per Avançar?

Doncs ja hem començat a córrer. Hem decidit concórrer a les eleccions municipals i hem decidit no anar-hi a qualsevol preu ni de qualsevol manera. Donant sentit a un programa, que tindrà una part comuna arreu, que parlarà de determinats aspectes que ens preocupen, com ara les polítiques fiscals, l'habitatge, la gent gran, etc. I després a un programa que contingui les particularitats de cada municipi.

 

Aquesta seran les primeres eleccions municipals en les quals participarà Units per Avançar. Què n'esperen?

Esperem ser útils als ciutadans. Al cap i a la fi la política és això: canviar les condicions de vida dels nostres veïns. Això és el que esperem. No fem una aposta quantitativa. Tindrem els regidors que ens vulgui donar la ciutadania, però sobretot esperem ser coherents i que allò que diem al Parlament de Catalunya sigui el mateix que diem i que fem en els Ajuntaments. Estar al servei dels ciutadans amb una visió centrada, humanista i fent del diàleg una eina imprescindible per fer política per arribar a acords.

 

Els acords a què poden arribar amb altres forces polítiques en les eleccions municipals vindrien sempre un cop celebrades o podrien produir-se abans?

Algunes podrien ser aliances abans de les eleccions, però aquestes seran sempre sobre bases programàtiques i d'altres vindran, inevitablement després. Hi haurà molts ajuntaments en els quals no hi haurà majories absolutes. Jo crec que el temps de les majories absolutes ja s'ha acabat. Per tant es requerirà acords. Qui tingui més capacitat de pacte i qui sigui menys dogmàtic, qui miri més els interessos de la ciutadania per davant d'altres interessos, que són legítims, però que no són els que s'ajusten en un àmbit municipal, té una avantatge competitiva. I en aquest sentit crec que nosaltres som competitius.

 

Per principis, amb qui els seria impossible pactar?

Amb aquelles forces polítiques que tenen com objectiu assolir la República Catalana, difícilment podrem fer acords. Amb aquells partits que ideològicament defensen coses que estan als antípodes del que defensem nosaltres, com per exemple la CUP, no hi pactarem. Tampoc amb aquells immobilistes radicals que ens han portat en bona mesura fins on som ara, com per exemple C's o el PP. Per tant estem acotats a entendren's amb el PSC, amb altres grups d'independents, etc. Però insisteixo, pactarem amb altres forces sempre que l'interès o la prioritat sigui l'interès de Sant Cugat.

 

Quina Catalunya s'imagina Units per Avançar?

El nostre ideal és aquella Catalunya que és reconeguda com a nació, aquella Catalunya que té un autogovern de qualitat, estable i ben finançat i en la que l'exercici de l'autogovern et permeti fer front a les polítiques reals de cada dia, que inclouen també preservar la nostra llengua i la nostra identitat col·lectiva, en un país en el que es convisqui com s'ha fet fins ara, amb independència d'orígens, d'ideologies polítiques, etc. En definitiva una Catalunya dins d'Espanya, dins d'Europa, però que gaudeixi d'un respecte que moltes vegades no se li ha tingut.

 

Units per Avançar creu en modificar aspectes de la Constitució. Dins d'aquests aspectes entraria incloure el dret a decidir dels catalans per la realització d'un referèndum pactat?

Nosaltres apostem per retocar algunes lleis. La reforma de la Constitució ens preocupar perquè sabem com es pot començar, però no com es pot acabar. Requereix d'unes majories que en aquests moments no existeixen. En aquest sentit som més pragmàtics i creiem que ajustant alguna legislació bàsica es poden resoldre problemes. Nosaltres plantegem 5 àmbits que creiem importants revisar de la Constitució: el reconeixement de Catalunya com a nació; millorar en conseqüència en competències en ensenyament, en cultura, etc; un finançament just; definir el contingut de què entenem per rebel·lió i per sedició perquè no calgui que el jutge hagi de fer jurisprudència.

 

Com pot ajudar l'àmbit local a desencallar la situació política i el conflicte entre Catalunya i Espanya?

Com més miri l'àmbit local per a l'interès local, més contribuirà a generar espais de concòrdia i d'acords entre diferents. El procés ha espatllat aliances locals entre diferents. L'interès de país ha anat per damunt de l'interès de la ciutat. Per tant, l'àmbit local pot ser punta de llança de la recuperació dels pactes entre diferents. Els pactes només es fan entre diferents. Per eixamplar i aportar cal ajuntar diferents visions i diferents maneres de fer. La política local és un gran lloc per fer-ho.

 
Comentaris

Destaquem