Reducció de ràtios i preinscripció telemàtica a les escoles de Sant Cugat

La ciutat ha reduït la ràtio dels seus centres educatius pel descens de la natalitat i per equilibrar les escoles i millorar-ne la qualitat de l'atenció

L'Ajuntament de Sant Cugat ja fa setmanes que treballa en la campanya de preinscripció escolar per al curs 2021-2022, que enguany serà per internet, i una de les novetats d'aquest procés és que Sant Cugat redueix la ràtio de P3 (25 a 23 infants) a tots els centres educatius, públics i concertats i retalla també les línies a P3 de l'Escola La Mirada, passant de 3 a 2 línies.Aquesta acció ha estat consensuada  amb els serveis territorials del Vallès Occidental i amb els centres de primària.

Natalitat en descens

L’objectiu és aprofitar la baixada de natalitat per fer unes aules de P3 amb menys infants i millorar-ne la qualitat de l’atenció.

Segons les previsions municipals, 976 infants començaran P3 el curs vinent, una xifra que s'ha reduït respecte a les mateixes previsions del curs passat (1.047 infants).

Nou Pla de l'Escolarització equilibrada

A més, també es busca que l’oferta i la demanda s’acostin per no tenir centres molt plens i altres menys plens. La voluntat és que hi hagi una escolarització equilibrada i aquests canvis responen al nou Pla de l'Escolarització equilibrada que ha engegat l'Ajuntament.

D'aquesta manera, Sant Cugat ha començat a dissenyar aquest pla en el marc del Pacte contra la Segregació escolar a Catalunya aprovat l'any 2019 i impulsat pel Síndic de Greuges de Catalunya i el Departament d'Educació.

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha dit que "és un tema que ha sorgit per la natalitat i per què no volem centres molt plens i centres menys plens. Volem que es distribueixi de la manera més equilibrada la preinscripció i la matriculació dels infants i joves al municipi".

Aquestes accions també estan emmarcades en el nou Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya, que busca un assoliment d’una major equitat i inclusivitat escolar.

Dates preinscripcions

La previsió del calendari de preinscripció per al curs escolar 2021-2022 és el següent:

  • Segon cicle d’educació infantil i primària: del 15 al 24 de març. La matrícula fins a 1er d'ESO es preveu que sigui del 14 al 18 de juny.

  • Educació secundària obligatòria: del 17 al 24 de març. La matrícula es preveu que sigui del 25 de juny al 2 de juliol

  • Batxillerat i Cicles de Grau Mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny: de l'11 al 17 de maig

  • Cicles de Grau Superior de formació professional i d’arts plàstiques i disseny: del 25 al 31 de maig.

Preinscripció telemàtica

L'altra novetat d'enguany és que el procediment de preinscripció es farà de forma telemàtica, però amb el suport necessari per a aquelles famílies participants en el procés que no disposin dels mitjans.

Des del 17 de febrer l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) ha reforçat l’atenció a la ciutadania i té atenció telefònica i presencial per resoldre dubtes i consultes específiques. L'OME també atén consultes a través del correu electrònic ome@santcugat.cat

El passat dia 8 de març es va oferir a les famílies una sessió informativa telemàtica sobre la preinscripció escolar per al curs 2021-2022, amb tots els detalls del procediment d’enguany i on es van resoldre dubtes o consultes.

A més a més, les famílies que puguin tenir problemes per fer la preinscripció en línia també podran accedir al Servei d’Acompanyament Digital que ofereix l’Ajuntament (Cal demanar cita prèvia al telèfon 689 20 40 73).

Viaró i La Farga continuen a la preinscripció

Els centres educatius Viaró i La Farga segueixen estant al procés de preinscripció de places públiques i concertades de la Generalitat tot i que la Generalitat l'any passat no va renovar el concert a través d'una resolució. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) van recórrer la decisió.

A finals del 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els va concedir les cautelars i a afectes pràctics els centres afectats seguiran rebent el concert de Primària un mínim de 6 anys més.

Menys angoixa de les famílies per la pandèmia

La regidora Pilar Gorina ha explicat que hi ha una "tranquil·litat important" entre les famílies i ha volgut transmetre que ha sigut "un encert que els centres educatius hagin estat oberts i que s'hagi demostrat que es pot conviure amb una pandèmia amb una escolaritat el màxim normalitzada". "Estem molt satisfets que el departament hagi optat per aquesta mesura i estem esperançats que aviat la secundària pugui ser totalment presencial".

Bon ritme de vacunació dels professors a Sant Cugat

Durant la roda de premsa, Gorina també ha revelat que la vacunació al col·lectiu docent de Sant Cugat ja ha començat. "Crec que estem bastant avançats", ha dit la regidora. I ha volgut remarcar que el professorat està patit un "cansament" d'aquesta situació particular que ha portat la pandèmia.

A Sant Cugat fem una gran escola

L’Ajuntament ha engegat la campanya comunicativa "A Sant Cugat fem una gran escola" per donar un missatge de confiança envers la gran qualitat de la xarxa educativa de la ciutat.

Tota la informació per formalitzar la preinscripció en línia es pot consultar al web educacio.gencat.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem