Un refugi de sensellar sota l'andana de l'estació de Volpelleres

Dos homes que van arribar a Sant Cugat fa cinc mesos han improvisat un campament perquè no han trobat una alternativa habitacional

A l'exterior de l'estació de ferrocarrils de Volpelleres, a la banda que dona al carrer d'Alfons d'Aragó, hi ha instal·lat des de fa uns mesos un campament de sensellar. Està situat a un petit espai que hi ha sota l'andana, d'uns quatre metres d'amplada i vint de llargada. Des del carrer no es pot intuir l'alçada, però hi cap una persona dempeus. Hi viuen dues persones, que van arribar fa cinc mesos del Marroc, de la zona de Chefchaouen, i no han trobat una alternativa habitacional. Per sobreviure, es dediquen a la ferralla.

No parlen gaire castellà, però un d'ells explica al TOT Sant Cugat quina és la seva situació. "Aquí només hi vivim dues persones, vam arribar fa uns mesos, però no hem trobat cap pis on viure". El campament ha anat creixent amb el pas de les setmanes, i hi han instal·lat matalassos, cadires i altres mobles. També han penjat llençols per tapar la llum del sol a la zona on dormen, en la qual hi ha tendes de campanya.

 

Segons explica un dels homes, el seu company disposa ja del padró, fet que li permet gaudir de diversos drets com l'assistència sanitària pública, serveis bàsics d'atenció social primària i ajudes d'urgència social. Ell, en canvi, assegura que encara no ha estat empadronat a Sant Cugat. 

El campament vist des del carrer d'Alfons d'Aragó FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

El campament vist des del carrer d'Alfons d'Aragó FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

 

Tot i això, des de l'Ajuntament expliquen que amb aquestes dues persones s'ha activitat el protocol definit per als casos de sensellarisme. En una primera visita de la Policia Local, els agents van apropar-se per detectar quina era la seva situació i quins recursos municipals podien necessitar. "En aquests casos, se'ls adreça a la Casa Mònaco, a Serveis Socials, per poder iniciar tot el circuït de suport", explica la regidora de Drets Socials, Gemma Aristoy. En aquest sentit, Aristoy remarca que s'instisteix molt a les persones sense llar que acudeixin a Serveis Socials per poder fer "un anàlisi complet" en què s'estudia la seva situació econòmica, personal, sanitària i familiar, entre d'altres. 

Aristoy: "En aquests casos, se'ls adreça a la Casa Mònaco, a Serveis Socials, per poder iniciar tot el circuït de suport"

En el cas de les dues persones del campament de l'estació de Volpelleres, les treballadores socials que s'encarreguen de fer-los un seguiment insisteixen en adreçar-los a la Casa Mònaco. "Les personese sense llar no sempre volen accedir a algun allotjament d'emergència", explica Aristoy. Sobre la possibilitat que un dels dos homes encara no tingui el padró, la regidora apunta que pot donar-se el cas que li hagin donat cita i que encara estigui en procés de tramitar-se. 

Un campament entre vies

El campament està rodejat, per sobre, per la via de tren de la línia S2 de FGC i, per la dreta, per la via de Renfe. En aquest sentit, el soroll dels combois circulant és constant durant gairebé tot el dia. "No ens importa, no hi ha una altra opció", diu un dels homes que hi viu. Davant la incertesa del seu futur a Sant Cugat, explica que viuen "el dia a dia". Fins i tot, compten amb una graella portàtil per cuinar carn de tant en tant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem