Ribas: "Ningú ha demanat responsabilitats per la propagació de la pòlio a Espanya"

Entrevista a Lluís Ribas, artista santcugatenc i malalt de pòlio, per commemorar el Dia Mundial de Lluita contra la Poliomielitis

El 24 d'octubre se celebra el Dia Mundial de Lluita contra la Poliomielitis, una malaltia incapacitant i potencialment mortal, causada per un virus i que es contagia a través de la saliva i del contacte amb la femta. Pot infectar la medul·la espinal i causar una atròfia muscular permanent. Per lluitar-hi, la vacunació és imprescindible. Pràcticament, està erradicada tot i que en països com l'Afganistan, el Pakistan o Níger s'està propagant. A mitjan segle passat a Espanya, la contreien més de 2.000 persones l'any. Les picabaralles dins del règim franquista per controlar la distribució de la vacuna van retardar-ne la implantació impedint frenar la propagació, letal per molts infants i amb efectes que encara perduren.

Com la va contraure i quins efectes recorda?

Als tres anys, quan començava a caminar, la mare em va posar dret i vaig caure, tenia la cama esquerra paralitzada. Al Masnou on vaig néixer, va haver-hi cinc casos, dos van morir, un va quedar en cadira de rodes, un altre amb moltes seqüeles i jo vaig ser el més afortunat. Vaig caminar de puntetes fins als nou anys que em van operar i vaig poder caminar bé, fins fa uns quinze anys que la síndrome postpòlio em va començar a afectar molt.

Que creu que li va provocar la malaltia?

Vivia al Masnou i als anys cinquanta les clavegueres travessaven la platja a cel obert i acabaven al mar i els nens jugàvem envoltats de rius de porqueria, crec que va venir d'allà.

La malaltia li ha marcat la seva infantesa i la vida?

La veritat és que no, la família i sobretot els amics em van fer molt costat i mai em vaig sentir diferent, em tractaven com si no tingués cap problema, com un més d'ells, no entenc això del "bullying", en el meu cas no va existir. Mai he tingut cap complex i fins passats els cinquanta anys he fet de tot. L'únic que recordo és en la joventut quan començava a sortir amb alguna noia, evitava anar a la platja perquè no em veies la cama tan prima.

"Mai he tingut cap complex i fins passats els cinquanta anys he fet de tot"

Quins efectes secundaris ha tingut?

Un dolor permanent que ja el tinc assimilat. Em van proposar operar-me, eren tres intervencions i nou mesos de recuperació amb només un 15% de possibilitats que millorés. Ara em costa molt anar d'un lloc a un altre i sempre penso on deixaré el cotxe, per mi fer cinquanta metres representen dos quilòmetres, per això faig una crida a l'administració perquè pensi més en les persones de mobilitat reduïda; que les voreres siguin netes d'obstacles, que hi hagi més places d'aparcament per a persones amb dificultats, és una angoixa constant. Sant Cugat hauria de ser una ciutat més amable.

Vostè ha estat molt actiu en la lluita contra la malaltia!

Sempre que m'ho han demanat he participat en tot el que he pogut, per exemple amb el club Rotari, una entitat que ha fet una gran tasca a tot el món per erradicar la pòlio. A Sant Cugat vam aconseguir fons per comprar 200.000 vacunes, és una de les coses que em sento més orgullós a la vida, que 200.000 nens i nenes del món s'hagin deslliurat d'aquest calvari.

Creu que s'erradicarà?

Sí, hi ha mitjans per fer-ho, una vacuna val 0,50 cèntims i no hi ha cap impediment per vacunar tota la població infantil, tenim el problema dels països en guerra o la cultura antivacuna.

"Una vacuna val 0,50 cèntims i no hi ha cap impediment per vacunar tota la població infantil"

Vol afegir alguna cosa més?

Sí, que en tots aquests anys a Espanya no hi hagi hagut cap partit polític que demanés responsabilitats a l'estat per la vergonyosa actuació de l'administració franquista, què per lluites internes entre estaments civils i militars pel pastís milionari de la vacunació, van impedir subministrar-la durant anys a milions d'infants i va provocar unes conseqüències dramàtiques per a molts, uns van morir i altres hem quedat afectats per tota la vida.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem