S'inaugura una nova bassa al pantà de Vallvidrera

La nova bassa al pantà de Vallvidrera té com a objectiu afavorir la biodiversitat d'amfibis i la seva reproducció

El passat 20 de juny es va inaugurar una nova bassa al pantà de Vallvidrera, amb el principal objectiu d'afavorir la biodiversitat d'amfibis i la seva reproducció. Es vol assegurar la supervivència d'un mínim d'espècies que habitualment es reproduïen a l'antiga bassa, com la granota verda, la salamandra o el tritó, entre d'altres, però que a causa de la manca d'espai i el desgast acumulats al llarg dels últims 18 anys, tenien dificultats per proliferar-se.

Les reformes, finançades per Aigües de Barcelona, van començar a l'abril d'aquest any i, en menys de tres mesos, s'ha pogut enllestir l'emplaçament de la bassa. Així doncs, actualment la bassa compta amb una extensió de gairebé 200 m², i fins a 1 metre de profunditat.


El seguiment de manteniment serà efectuat pel Servei Tècnic del Parc de Collserola, per tal de garantir el procés de naturalització. A més, ja s'hi han introduït alguns elements per afavorir la vegetació de l'espai, tal com el fàcil accés a la bassa i el seu contorn irregular, i un gran tronc d'arbre per incrementar la diversitat del medi.


S'ha aconseguit la seva impermeabilització amb una làmina de polietilè, instal·lada amb el previ anivellament del terreny, i s'hi ha afegit una malla volumètrica per garantir l'adherència de la capa de terra del fons. A fora s'ha col·locat una tanca metàl·lica per protegir el contorn, i un cartell informatiu sobre la funció de la bassa i la fauna vinculada.


Es preveu que en un futur es faran activitats mediambientals i educatives, tanmateix com actuacions de voluntariat, però s'haurà d'esperar a la revegetació de la bassa perquè estigui en ple funcionament.

Buidatge del pantà de Vallvidrera

Pantà de Vallvidrera Estiu 2016  FOTO: Artur Ribera

La població d'espècies introduïdes al pantà de Vallvidrera va produir un gran impacte sobre l'hàbitat aquàtic de la zona, i després d'una inspecció de la Societat Catalana d'Herpetologia, es va concloure que s'havia de buidar per tal d'assecar els fangs.

Es va calcular que hauria de buidar-se 2 mesos com a mínim, i durant els mesos de juny i juliol el procés es va dur a terme. Durant aquests dos mesos, es va fer ús de l'assecament per netejar el pantà i fer una inspecció de manteniment.

La Societat Catalana d'Herpetologia va determinar que la població de la reineta i de la granota verda s'havia reduït considerablement, i que, malauradament, no hi havia presència de capgrossos. El cranc roig americà, en canvi, va augmentar severament la seva propagació, amb el risc d'afectar al barb cua-roig, fet que va obligar a realitzar una reducció dràstica de la seva espècie, assegurant així un mínim d'efectius poblacionals.

Tot i així, l'assecament no va interferir en la conducta dels amfibis i invertebrats, ja que estan adaptats a les sequeres d'estiu mediterrànies.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem