Qui era, segons la tradició cristiana, Sant Antoni Abat?

Sant Antoni Abat és, segons el cristianisme, el patró dels animals

Sant Cugat ja es prepara per a la Festa de Sant Antoni Abat, per homenatjar al patró dels animals. Però... Qui era Sant Antoni?

Patró dels animals

La seva iconografia es basa en la figura d'un home gran que porta un llibre, un bastó del qual penja una campaneta i un porquet als seus peus, indicador que ell és el patró dels animals. La llegenda explica que es considera patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers.

Segons la tradició cristiana, Sant Antoni era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria, com per exemple va fer amb un porc ferit, el qual el va acompanyar durant tota la seva vida, per agrair-li totes les cures. És per això que se'l coneix també com Sant Antoni del porquet o Sant Antoni dels Ases.

Segons la tradició dels Sants, ens trobem dins de l'anomenada setmana dels Barbuts, en relació amb el clima, ja que antigament, es considerava aquesta setmana com la setmana més freda de l'any, coincidint amb els dies de Sant Pau Ermità (15 de gener), Sant Maür Abat (16 de gener) i Sant Antoni (17 de gener). Tots tres sants són representats amb una barba llarga i espesa.

D'apoderat a ermità

Segons la tradició cristiana, Sant Antoni Abat va néixer a Egipte al segle III, en el si d'una família apoderada. En quedar-se orfe de ben jove, va decidir repartir tota la seva fortuna entre els pobres i va emprendre una vida d'ermità. El seu amor pels animals va fer que es convertís en el patró dels animals i, ja en l'antiguitat, la gent s'encomanava a ell per obtenir la seva protecció quan treballaven al camp.

De fet, com a tradicional protector dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu un gran nombre de festes populars relacionades amb ells per tal d'obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació. En el passat fa ser una festa clau en moltes poblacions.

 
Comentaris

Destaquem