Sant Cugat apropa la cultura als ciutadans més joves

A la ciutat hi ha diferents iniciatives que volen apropar manifestacions culturals als nens i al públic familiar

Sant Cugat compta amb institucions amb interès per la divulgació cultural en infants i joves i una àmplia xarxa d’entitats i escoles que programen diverses propostes per apropar la cultura a les noves generacions.

Domènec Miquel, historiador local: “Els efectes de l’educació als museus els veurem a llarg termini”

En els darrers anys la ciutat ha vist com s’han multiplicat les iniciatives que procuraven difondre la cultura als més joves. Sobretot amb propostes impulsades des dels Museus de Sant Cugat per difondre la història de la ciutat, però també des d’àmbits molt diversos com l’art.

Sobre la divulgació històrica en infants i joves l’historiador local Domènec Miquel ha dit que per valorar l’efectivitat d’aquestes mesures s’haurà d’esperar un temps. “Realment quan els seus efectes es començaran a veure serà dintre d’uns anys. El que hauran après els nens i com  ho acabaran transmetent”, ha declarat Miquel. I ha afegit que “l’educació sempre és a llarg termini i no hi ha uns resultats immediats”. Tot i això, ha matisat que “una conseqüència immediata de l’acció formativa seria que el nen proposés als pares anar a visitar el Monestir”. Però, per a ell “el que realment té importància són els resultats que tindrà la formació en l’infant quan creixi i, per això, cal esperar”.

Josep Canals, Galerista: “Els nens perden la part de l’ànima humana si les escoles no els fan veure un quadre”

D’altra banda, sobre la divulgació de l’art que es fa a Sant Cugat, el galerista santcugatenc, Josep Canals, ha declarat que “tota iniciativa que es faci de difondre l’art en els nens és positiva”. I ha afegit que “és a través de les escoles on s’ha de difondre l’ensenyança espiritual”. I ha assegurat que “anar a veure un quadre, una exposició, valorar el vol d’un ocell o llegir un poema si no es fa des de l’escola, els infants perden aquesta part de l’ànima humana”. Sobretot, ha valorat la feina que es faci a les escoles perquè, segons ell, les iniciatives de les entitats “té un pes interessant, però mínim”. Per a Canals, el currículum educatiu ha allunyat les arts de l’ensenyament. “Si ens comparem amb altres països europeus, veurem que les arts estan millor considerades i això es reflecteix en l’expressió artística espontània que podem veure en els parcs els diumenges i festius”, ha expressat.

Carme Mas, divulgadora astronòmica: “Amb la desaparició de l’associació, Sant Cugat s’ha quedat orfe de ciència”

Per acabar, Carme Mas, de la desapareguda Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, ha lamentat que amb el tancament de la seva entitat ja no es faci divulgació científica als infants. “Nosaltres vam tenir molt èxit, però ara no ho fa ningú això”, ha dit Mas. “Anàvem per les escoles a explicar astronomia, fèiem tallers amb Explora360 i programàvem moltes exposicions de rigor científic”, ha recordat. “Amb la desaparició de l’associació, Sant Cugat s’ha quedat orfe de ciència”, ha exclamat Mas.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem