Sant Cugat envelleix, però continua sent la ciutat catalana més jove

La mitjana d'edat dels santcugatencs és l'única per sota dels 40 anys entre les ciutats de més de 50.000 habitants

La població de Sant Cugat envelleix any rere any, però, tot i això, continua sent la ciutat catalana més jove d'entre les que superen els 50.000 habitants. Amb una mitjana d'edat de 39,9 anys, segons dades del 2022 de la Informació d'Estadística Local de la Diputació de Barcelona, el municipi se situa per sota de Rubí (41,7), Cerdanyola (44,3) o Barcelona (44,7) gràcies a una elevada natalitat que frena un envelliment que és generalitzat a tot el país.

I és que el model de Sant Cugat i la seva qualitat de vida la converteixen en una ciutat que atrau moltes famílies amb fills. De fet, Sant Cugat també és una de les ciutats amb la natalitat més alta del país, amb 8,59 naixements per cada 1.000 habitants l'any 2021, mentre que a Espanya aquesta taxa és de 7,12. Són aquestes altes xifres les que compensen la pujada de la mitjana d'edat de la població causada per l'augment de l'esperança de vida, posant Sant Cugat a la cua dels grans municipis amb envelliment de població.

Envelliment generalitzat

A Catalunya, l'augment de l'esperança de vida i la reducció de la natalitat provoquen l'envelliment de la població, amb una mitjana d'edat de 43,1, segons dades d'aquest 2023 de l'Institut d'Estadística de Catalunya, 4,4 anys més que fa 20 anys, quan la mitjana era de 38,7.

El cas de Sant Cugat, per alta que tingui la natalitat, no és una excepció a aquesta regla generalitzada. Si al 2022 la mitjana d'edat era de 39,9; al 2021 era de 39,7; al 2020, de 39,4; i al 2019, de 39,2. Una dinàmica de creixement que ha estat força regular al llarg de les dues darreres dècades. Si ho comparem amb el 2003, quan la mitjana era de 36,2, l'augment és d'un 10,22%.

Sant Cugat, de fet, és l'exemple clar de l'envelliment generalitzat de la població a Catalunya i Espanya, perquè fins i tot un municipi que es caracteritza per la seva gran quantitat d'infants no arriba a compensar el nombre de gent gran que augmenta cada any. Si observem piràmides de població, doncs, veurem que les seves parts superiors són cada vegada més amples davant d'unes bases cada vegada més estretes.

La base de la piràmide poblacional de Sant Cugat és més ampla que la de la majoria de municipis del país, però tot i això veiem com el nombre de nens que hi ha actualment està lluny del nombre d'adults que van néixer al Baby Boom de les dècades dels 60 i 70. Tota aquesta població d'entre 40 i 65 anys, que suposen la part més ampla de la piràmide, sobreviuran, en principi, més anys del que ho han fet les generacions anteriors, de manera que la població continuarà envellint i d'aquí ben poc estarem parlant, probablement, que la mitjana d'edat dels santcugatencs haurà superat els 40 anys, igual que ho fa a la resta de Catalunya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem