Sant Cugat és la ciutat on més es parla català

Només un de cada quatre santcugatencs sempre utilitza el català per parlar amb els amics, mentre que un 16% no l'utilitza mai

Sant Cugat és la ciutat amb més coneixement del català. Així es desprèn d'un estudi de l'Institut Català d'Estadística entre municipis de més de 50.000 habitants, on es posa de manifest que els santcugatencs són els que més bé saben parlar, escriure i llegir en la llengua del país. Només a Vilafranca del Penedès hi ha més gent l'entén. 

Concretament, el 91% dels santcugatencs sap parlar bé català, un 80,6% l'entén bé, un 83,8% el sap llegir bé i un 70,8% l'escriu bé. Uns percentatges superiors a la mitjana de Catalunya i força per sobre de les ciutats de l'entorn de l'Àrea Metropolitana.  

Tot i això, hi ha una part de la població de Sant Cugat que no té cap coneixement del català: un 1,7% no l'entén, un 9% no el sap parlar, un 6,5% no el sap llegir i un 15,9% no el sap escriure. A Sant Cugat hi ha més gent que no sap parlar el català que a municipis com Girona, Manresa o Vilanova i la Geltrú.

Poc ús del català a Sant Cugat

Tot i que el coneixement del català és molt elevat a Sant Cugat, el seu ús no ho és tant. Només 4 de cada 10 santcugatencs l'utilitzen sempre per comunicar-se amb la família. Un percentatge encara més baix entre els amics (un 26%) i a la feina o l'escola (24%). És a dir, menys de tres de cada deu santcugatencs utilitzen sempre el català per comunicar-se amb els amics o a la feina. En canvi, hi ha un 25,6% dels santcugatenca que mai el fa servir per parlar amb la família, un 16,1% que no l'empra mai per comunicar-se amb els amics i un 16,9% que no l'utilitza mai a l'escola o la feina. 

És a dir, mentre hi ha un 40% de santcugatencs que sempre parlen en català amb la família, aquest percentatge baixa fins al 24% quan són a la feina o a l'escola. 

De fet, al conjunt de Catalunya s'utilitza més el català que a Sant Cugat per parlar a la feina, l'escola o amb els amics. A municipis metropolitans, com el veí de Rubí, l'ús del català és molt menor: només un 17,9% dels habitants l'utilitza sempre amb la família, mentre que un 40% no ho fa mai. 

Els joves parlen més català

Una dada positiva a Sant Cugat és que els nens i joves són els que més utilitzen el català. La franja d'edat de 2 a 19 anys és la que més parla el català a la família, amb els amics o a l'escola. Tot i això, en cap cas els santcugatencs menors de 19 anys que sempre parlen català arriba a la meitat del total.

Concretament, un 38,5% dels santcugatencs de 2 a 19 anys sempre parla en català amb a l'escola (o a la feina), mentre que un 45% ho fa de manera freqüent i un 3,9% no ho fa mai. A la família és on més parlen català, i l'utilitzen sempre el 43,6% de la població de Sant Cugat d'aquesta edat. En canvi, és amb els amics on més infants i joves mai utilitzen la llengua del país: un 10,6% no la fa servir mai.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem