A Sant Cugat hi ha poc més d'un gos per cada 10 habitants

Segons dades del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, a 31 de desembre de 2020, a Sant Cugat hi havia registrats 10.578 gossos i 2.747 gats

En el marc del Dia Mundial dels Gossos, el 21 de juliol, és un bon moment per explicar que a Sant Cugat hi ha poc més d'un gos per cada 10 habitants, segons dades del 31 de desembre de 2020. Una xifra molt superior a la dels gats registrats al municipi per aquesta institució, i és que hi ha menys de mig gat per cada 10 habitants. En xifres totals, a Sant Cugat, que té 93.000 habitants, hi ha 10.578 gossos i 2.747 gats. Cal destacar que el 84% dels animals de companyia de Sant Cugat són gossos, el 14% són gats, i l'1% restant altres animals, com per exemple fures.

 

Així ho corroboren les dades del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya, que gestiona l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) des del 1987 i, des d'aleshores ha vist com les noves inscripcions han crescut any rere any a tot Catalunya.

Una altra xifra que crida l'atenció és que, segons dades de l'AIAC, a Catalunya hi ha gairebé un milió i mig d'animals de companyia identificats, dels quals més de 100.000 s'han inscrit durant la pandèmia de la Covid-19.

 

Hi ha més animals dels que estan oficialment registrats

Són les dades oficials, però cal tenir en compte que no tothom que té un animal de companyia el té degudament xipat, malgrat que la Llei de Protecció dels Animals de Companyia estableix l'obligatorietat d’identificar-los.

De fet, el microxip sota la pell contribueix a la protecció dels animals, i la base de dades de l’AIAC té com a objectiu retornar els animals que es troben perduts. És una mesura de tranquil·litat per als propietaris de mascotes i ajuda a reduir els abandonaments.

Les mascotes, un gran bé emocional i una responsabilitat de per vida

En la majoria dels casos, aquestes noves identificacions corresponen a noves adquisicions d’animals a les llars catalanes. La veterinària Dolors Corredera, integrant de la comissió d’experts en petits animals del CCVC, recorda que “les mascotes fan molta companyia i es converteixen en un suport emocional. Però cal recordar que són una responsabilitat i que quan es pugui anar de vacances, elles seguiran amb nosaltres. Per tant, demanem molta consciència a l’hora d’adquirir un animal”.

Servei de recollida, guarda i custòdia d'animals de companyia

La protectora Caldes Animal gestiona el servei de recollida, guarda i custòdia dels animals de companyia santcugatencs, perduts i/o abandonats a l’espai públic i en facilita la recuperació als seus propietaris. Tal com es recull a l’Ordenança municipal sobre la protecció i la tinença responsable d'animals, tenen la consideració d’animal de companyia els gossos, els gats i les fures.

Menys animals censats que registrats a l'AIAC

Cal destacar que per tenir un control més exhaustiu dels animals que hi ha a la ciutat, l'Ajuntament demana que es notifiqui la seva presència, per tal de poder censar-los. De totes maneres, la xifra d'animals censats a l'Ajuntament és força inferior a la d'animals registrats per l'AIAC.

En aquest sentit, hi ha censats 3504 gossos, i 723 gats.

 
Comentaris

Destaquem