Sant Cugat impulsa un programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte

En el cas de Sant Cugat, la població diana, d'aquesta malaltia són homes i dones de 50 a 69 anys

Amb la finalitat de detectar en els seus episodis inicials el càncer de còlon i el de recte, Sant Cugat ha iniciat un programa de detecció precoç adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys. El pla ofereix la possibilitat de fer-se, cada dos anys i gratuïtament, una prova senzilla per detectar ambdós càncers o una lesió precancerosa.

A partir d'aquest mes els santcugatencs que ho vulguin es podran beneficiar d'aquest projecte de detecció que es portarà a terme amb col·laboració de les farmàcies, els hospitals i els equips del CAP. Durant la presentació de la campanya, el director dels sectors sanitaris Vallès Occidental Est, Vallès Occidental Oest i Baix Llobregat Nord, Joan Parellada ha destacat “que només un 5 - 6% de les proves surten positives i s’hauran de fer la colonoscòpia”. Per la seva banda la tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, Susanna Pellicer ha remarcat “la importància de sumar-se en aquests programes i ha afegit que faran arribar la informació al màxim de gent possible”.

El programa es fa a través d'un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista. Per participar-hi, cal anar amb la carta que rebran els 19.092 santcugatencs majors de 50 anys que viuen al municipi a les farmàcies adherides a la campanya on facilitaran tot el necessari per fer la prova. En el cas que el resultat sigui negatiu es comunicarà per carta, mentre que si la prova surt positiva, es posaran en contacte, via telefònica, una persona interessada per concertar una visita i s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte. Per a qualsevol dubte, es pot contactar amb el programa al número de telèfon: 93 745 83 78 i al correu electrònicprevenciocolon@tauli.cat.

Més sobre el programa

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 5.000 casos nous a Catalunya cada any. El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

El pla està adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat de més risc i en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa. En el cas de Sant Cugat, la població diana, és a dir els homes i dones de 50 a 69 anys, és de 19.092 persones, pel que en els pròxims dies, les persones en aquesta franja d’edat rebran una carta on se'ls explicarà el funcionament de la prova. ​El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es va posar en marxa l’any 2000 a L’Hospitalet de Llobregat i s’està fent extensiu a la resta de Catalunya.

 
Comentaris

Destaquem