Sant Cugat ja està en fase 1: les preguntes i respostes del que es podrà fer i el que no

Els locals de restauració podran obrir les terrasses i es permetran trobades fins a 10 persones

Sant Cugat passarà a la fase 1, a partir del dilluns 25 de maig, després que el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagi confirmat que l'Regió Metropolitana de Barcelona Nord (on pertany Sant Cugat) juntament amb les altres regions sanitàries d'Espanya que encara estaven en la fase 0,5 avancin. Així doncs, el més destacat en aquesta nova fase és l'obertura de terrasses de locals de restauració i la possibilitat de reunir-se, fins a 10 persones, tant a l'aire lliure com en domicilis privats. El que no podran fer els santcugatencs és anar a Barcelona.

 

Més info: Salut es planteja permetre la mobilitat entre Barcelona i les regions metropolitanes

1. Puc sortir al carrer a qualsevol hora?

Les sortides al carrer en aquesta nova fase es mantenen en el cas de sortir amb els nens, passejar o fer esport. No obstant això, es pot sortir per anar a comprar, assistir a un comerç, local de restauració o establiment autoritzat a obrir o per anar a visitar a una altra persona a casa seva. Així doncs, entre les 6h i les 10h i les 20h i les 23h, serà el torn per sortir a passejar i fer esport pels majors de 14 anys, mentre que de 10h a 12h i de 19h a 20h, serà l'horari dels majors de 65 anys. Finalment, la franja dels infants es manté de 12h a 19h.

2. Per on puc passejar?

Es pot passejar per qualsevol indret que estigui dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona Nord, sempre respectant les franges horàries establertes.

3. On puc fer esport?

L'esport també es pot fer en qualsevol municipi dins de la nostra regió sanitària, l'Àrea Metropolitana de Barcelona Nord, sempre entre les 6h i les 10h o les 20h i les 23h.

4. Puc fer esport en gimnasos o complex esportius?

Només podran obrir portes tots aquells complexos esportius que disposin d'instal·lacions a l'aire lliure i que es practiqui esport de manera individual. D'altra banda, es podrà anar a qualsevol complex esportiu situat a la mateixa regió sanitària i fer classes esportives individuals amb cita prèvia.

5. Es pot sortir al carrer amb els infants?

Els infants menors de 14 anys poden sortir al carrer des del diumenge 26 d'abril, acompanyats sempre per un adult. Durant aquesta nova fase 1, encara s'han de respectar les franges horàries, per la qual cosa la sortida amb infants es realitzarà de 12h a 19h. Tanmateix, s'estudiarà canviar les franges horàries per evitar les sortides amb els infants a les hores de més calor.

6. Quines mesures s'han de seguir per sortir amb els infants?

Les sortides amb els infants segueixen sent només amb 1 adult per cada 3 infants, durant 1 hora i a 1 quilòmetre de casa, respectant sempre la distància de seguretat de 2 metres amb les altres persones que passegen. 

7. Puc sortir del meu municipi?

Si, sempre que sigui en un municipi dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona Nord es podrà anar a passejar i fer esport (sempre respectant les franges horàries).

8. Puc anar a la meva segona residència?

Sí, sempre que estigui en l'Àrea Metropolitana de Barcelona Nord.

9. Em puc moure a una altra regió sanitària que estigui també a la fase 1?

No, la mobilitat només es permet dins de la mateixa regió sanitària.

10. Els establiments comercials poden obrir?

D'ençà que el municipi va entrar a la fase 0,5, els establiments comercials minoristes poden obrir sense cita prèvia, sempre que hagin condicionat l'espai amb mesures higièniques. D'altra banda, tots aquells locals que ofereixen serveis també tenen permesa l'obertura. No obstant això, les botigues dels centres comercials que no tinguin accés des de l'exterior, encara no podran obrir.

11. Puc anar a qualsevol establiment de qualsevol municipi?

Sí. Sempre que l'establiment estigui dins de l'Àrea Metropolitana de Barcelona Nord pots anar a comprar a qualsevol botiga.

12. Les persones grans tindran preferència?

Sí, els establiments hauran d'establir un horari d'atenció preferent per a majors de 65 anys, que haurà de coincidir amb les franges horàries per fer activitat física d'aquest col·lectiu (de 10 a 12 h i de 19 a 20 h).

13. Obriran els mercats a l'aire lliure?

Els mercats han estat sempre oberts. No obstant això, en aquesta nova fase 1 es podrà incloure fins a un 25% de paradetes, prioritzant aquelles que venguin aliments, i controlant l'aforament a un terç de la seva capacitat.

14. Els locals de restauració poden obrir?

Els bars i restaurants podran disposar de terrassa per atendre els seus clients. Es permetrà grups fins a 10 persones per taula o grup de taules. D'altra banda, podran seguir realitzant menjar per endur o menjar a domicili.

15. Puc anar a qualsevol hora?

Sí. Igual que en el cas dels establiments comercials, es pot anar en qualsevol moment i a qualsevol bar o restaurant que estigui dins de la mateixa regió sanitària.

16. Quines mesures hauran de realitzar els locals de restauració?

Els restaurants i bars hauran de canviar les cartes per formats digitals i es prohibirà els productes d'autoservei com les argolles o els escuradents. No es permetrà l'entrada a l'interior dels locals de restauració

17. Es pot assistir als oficis o misses?

En el cas dels centres de culte, d'ençà de la fase 0,5, pot assistir un terç de la capacitat màxima permesa.

18. Es poden realitzar vetlles?

Es poden realitzar vetlles amb un màxim de 15 persones i respectant sempre els protocols establerts.

19. És obligatori l'ús de la mascareta?

L'ús de la mascareta seguirà sent obligatori als majors de 6 anys, a partir del dijous 21 de maig, en els espais tancats o en tots aquells espais oberts que no es pugui mantenir la distància mínima de seguretat. En el cas dels infants entre 3 i 5 anys no és obligatori, però si recomanable.

20. Puc anar a un hotel?

Sí, sempre que estigui dins de la mateixa regió sanitària. Es permetrà el servei de restauració, però no d'aquells espais comuns privats com gimnasos o spas.

21. Les biblioteques han obert?

Les biblioteques només obriran les seves portes per realitzar préstecs. Els llibres retornats hauran d'estar 14 dies inoperatius, abans que una altra persona faci un préstec.

22. I els museus?

Igual que en la fase 0,5, les galeries i els museus podran obrir seguint les mesures higienicosanitàries establertes i controlant l'aforament a un terç de la seva capacitat.

 
 
Comentaris

Destaquem