Sant Cugat no és un oasi: el 14% de la població viu en situació de pobresa

Gairebé la meitat dels santcugatencs té dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca

Sant Cugat acostuma a encapçalar els rànquins de les ciutats amb rendes més elevades i les idees preconcebudes sovint dibuixen el municipi com un oasi on tota la població és benestant. Però darrera d'aquesta imatge, hi ha una altra realitat: el 14,3% dels santcugatencs viu en una situació de pobresa. És a dir, no tenen recursos per fer front a les despeses de l'habitatge o l'alimentació. És una de les conclusions del baròmetre inclusiu de l'Ajuntament de Sant Cugat. (consulta tot el document)

"Les complexitats de la ciutat no obeeixen a clixés", ha argumentat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, que ha posat en dubte les "fórmules autocomplaents de què tothom vol viure a Sant Cugat". "Es pot voler viure a Sant Cugat, però tenir desigualtats", ha insistit. A més, ha lamentat que les persones en situacions de pobresa o exclusió social (el 18,4% de la ciutadania) sovint estan "invisibilitzades pel relat públic". En els últims tres anys, la pobresa ha augmentat un 3%, especialment per la pandèmia. 

"Aquesta ciutat està plena de contrastos", ha remarcat Gemma Aristoy, regidora de Salut. En aquest sentit, els graus més elevats de pobresa es concentren en determinats barris com la Floresta, Les Planes, Sant Francesc-Monestir o el centre. Les persones que més pateixen són joves i de fora de la Unió Europea. L’estudi s’ha elaborat a partir de 490 entrevistes telefòniques realitzades entre el 14 de setembre i el 10 d’octubre de 2020.

L'habitatge, el gran problema

Una de les dades més rellevants és que pràcticament la meitat de la població (49,7%) afirma tenir dificultats per fer front a les despeses de l’habitatge (hipoteca o lloguer). Aquesta proporció s’incrementa 7 punts respecte les dades obtingudes fa 3 anys.

L'Ajuntament apunta que aquesta situació està directament relacionada amb el preu mitjà mensual de les hipoteques (1.010 euros) i especialment dels habitatges de lloguer (1.060 euros). El lloguer mitjà a Sant Cugat és 328 euros superior al de Catalunya i 255 euros més que el de la demarcació de Barcelona.  

Treballadors pobres

La pobresa a Sant Cugat afecta sobretot gent jove d’entre 16 i 34 anys, de nacionalitat no espanyola i de fora de la Unió Europea, persones sense estudis universitaris i que famílies monoparentals.  

A més, el 60% de les persones pobres de Sant Cugat treballen. 

Fer front a l'emergència

Núria Gibert i Gemma Aristoy han destacat que aquesta realitat de Sant Cugat justifica les línies estratègiques que es van establir en el pacte de govern, fent referència a l'emergència habitacional i social. "S'ha de fer front a aquesta emergència i fer una estratègia social per empoderar els veïns més enllà de l'assistència", ha destacat Gibert. En aquest sentit, ha remarcat la importància d'implicar tota la societat i el teixit associatiu en aquesta tasca. 

"Hem de fer front amb accions reals aquesta situació de clara vulnerabilitat social i per això, des del primer moment, hem enfortit les polítiques socials i les hem posat al centre de l’actuació municipal”, ha emfatitzat Gibert. Pel govern, el baròmetre constitueix una "eina" per poder desenvolupar les polítiques públiques i fer front a les situacions de pobresa i exclusió social.

Loading...

Loading...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem