Sant Cugat educarà els joves en lloc de multar-los per drogodependència

L'objectiu és commutar una sanció econòmica per una intervenció educativa per conscienciar els joves

L’Ajuntament de Sant Cugat ha posat en marxa el programa Val la pena, un programa alternatiu a la sanció administrativa destinat a joves infractors, menors d’edat, que hagin estat denunciats per haver infringit l’Ordenança de convivència ciutadana en els articles corresponents al consum, tinença il·lícita o abandonament a la via pública de substàncies estupefaents o estris per al seu consum.

L'objectiu, com ha destacat Francesc Carol, tinent d'alcalde de Governació, Seguretat i Participació ciutadana, és “substituir les penes per un programa educatiu sempre que no sigui un delicte penal”, ja que “creiem que és més important un procés de reeducació que no una sanció, ja que el que es busca és conscienciar”.

D'aquesta manera, els joves que hagin infringit l’ordenança podran commutar la sanció econòmica, d’entre 375 i 600 euros, per una intervenció educativa, l’objectiu de la qual és potenciar els factors de protecció i aconseguir que els joves prenguin consciència dels riscos associats a les drogues i al seu consum.

Fins al moment, no hi ha hagut cap sol·licitud, tot i que sí que s'han rebut sol·licituds per a què s'ampliï la mesura a altres delictes, com la destrossa de mobiliari públic, com ha apuntat Carol. Una ampliació que podria arribar en cas de veure que aquest primer programa funcioni.

“Rehabilitar, no castigar”

Raül Grangé, regidor de Serveis Socials, Sanitat, Joventut i Habitatge, ha assenyalat que “la funció de la justícia sempre ha de ser en un àmbit rehabilitador, i mai de càstig”, destacant que “el nostre tarannà és de diàleg, i amb els joves és fonamental la comunicació i el diàleg”.

I és que, com ha explicat, “és fonamental conèixer les raons perquè un jove ha accedit al consum per poder prevenir, i això no ho pots saber amb una sanció”.

Un treball que es farà conjuntament amb les famílies o els tutors legals dels joves d'entre 14 i 17 anys que hagin estat sancionats.

El programa

Val la pena proposa commutar aquestes sancions per una intervenció educativa. Els requisits necessaris perquè el menor es pugui incorporar al Val la pena són que tingui entre 14 i 17 anys, que sigui el primer cop que és denunciat per aquest concepte, o en el cas que sigui reincident, que la data de la denúncia hagi estat efectuada abans de la implantació del programa.

Els objectius del programa són detectar situacions de risc i fer la derivació que escaigui a altres recursos de la xarxa social i sanitària, així com orientar el menor en relació amb les necessitats personals detectades.

Igualment, es vol assessorar la família en relació amb el consum de drogues i alcohol i altres riscos associats i disminuir els factors de risc detectats que puguin haver provocat l’inici del consum de drogues i que podrien afavorir un consum més problemàtic. També es busca potenciar els factors de protecció personals, familiars i socials del menor per fer front a situacions de risc, entre d'altres.

 
Comentaris

Destaquem