Sant Cugat, una ubicació ideal per als rodatges

Sant Cugat és, cada vegada més, un reclam per productores, agències i marques per tal de realitzar rodatges de pel·lícules, sèries i, sobretot, anuncis publicitaris

Sant Cugat s'està convertint en una de les zones preferides per a les productores, i és que en els darrers anys el municipi ha esdevingut plató de diferents pel·lícules, sèries i, per damunt de tot, anuncis publicitaris. Així, els localitzadors (els professionals que s'encarreguen de proposar opcions d'ubicacions per fer el rodatge) tenen Sant Cugat com un dels seus indrets preferits: "La proximitat amb Barcelona, l'arquitectura de cases, per exemple, a Valldoreix o a Mira-Sol i l'existència de diferents llocs curiosos, com el Mercantic, el Monestir, la Masia de Can Monmany, el Bar Catalunya, etc. fa que Sant Cugat sigui una zona ideal per rodar", explica el localitzador Jaume Jordana.

Cal destacar que, segons dades de la Catalunya Film Comission, ens que s'encarrega de controlar rodatges al país, l'any 2018 Sant Cugat va ser la 9a ciutat catalana que més rodatges va acollir, per darrere de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Tarragona, Terrassa, Girona i Sabadell. Tanmateix, la Film Comission va registrar 40 rodatges a Sant Cugat durant l'any passat, força més del doble que 5 anys enrere, ja que durant l'any 2013 se'n van registrar 18, la qual cosa marca el progressiu creixement de Sant Cugat com a escenari de filmacions. De totes maneres, l'any 2017 se'n van registrar més que a l'any 2018 (53).

Rodatges del 2018 per tipologies

Les cases santcugatenques, el plató de publicitat per excel·lència

Una de les marques que més es veuen durant l'estiu per la televisió és 'La Casera', i enguany l'anunci ha estat rodat en una casa de Valldoreix. La productora barcelonina Puente Aéreo va desplegar-se per l'habitatge, convertint-lo en un immens plató durant un dia. Aquest, però, és només un exemple dels molts anuncis que tenent com a escenari un habitatge santcugantenc: "Els rodatges han augmentat sobretot en cases", diu Jordana, que afegeix que "arquitectònicament són cases (les de Valldoreix) agradables per als rodatges", i és que "a Barcelona la majoria d'habitatges són pisos, Sant Cugat és a prop i té cases preparades per aquesta mena de rodatges".

 

A més, el fet que un habitatge es converteixi en plató representa una important injecció econòmica per als propietaris, ja que la publicitat mou una gran quantitat de diners, i els lloguers de les cases per als rodatges són elevats (entre 3.000 i 4.000 euros al dia): "La idea que s'hi facin rodatges surt per una qüestió de diners. En un sol dia tens uns ingressos interessants i t'ajuda a resoldre coses", explicar la propietària de l'habitatge on es va rodar l'anuncia de 'La Casera' que, a més, reconeix que aquest ha estat "el 8è o el 9è anunci gravat a casa seva". A més explica que també ha vist més rodatges a prop de casa seva.

Normalment, són els propietaris que es posen en contacte amb els localitzadors, per mostrar els seus habitatges i aleshores els localitzadors la introdueixen dins d'una base de dades. En el moment que apareix un rodatge que necessita una casa amb les característiques en qüestió, el localitzador utilitza la seva base de dades: "Quan la nostra casa interessa per un rodatge, ens truquen, ens pregunten si tenim disponibilitat en les dates que volen gravar, venen, es miren la casa i si els encaixa, es tira endavant", apunta la propietària.

Els rodatges solen requerir equips d'entre una 50a i una 60a de persones treballant-hi, la qual cosa genera un moviment important dins de l'habitatge: "Hi ha molta gent i molt soroll, és una invasió important però amb els rodatges que s'han fet a casa meva mai he tingut cap problema. Són professional i ho deixen tot molt bé. I a més, hi ha una assegurança", diu la propietària.

Limitacions de l'Ajuntament

Quan pel carrer o en algun habitatge s'observa el típic desplegament faraònic d'un rodatge vol dir que abans hi ha hagut una tasca per aconseguir els permisos. Els caps i ajudants de producció han de passar el filtre de la Film Commision, que controla al mil·límetre totes les gravacions que es fan en un indret, també a Sant Cugat, que compta amb un responsable que s'encarrega d'aquestes qüestions: "A Sant Cugat es roda molt, però encara es rodaria més si fos un municipi més amistós amb els rodatges", explica Jaume Jordana, que a més apunta que l'Ajuntament "posa més traves administratives que altres municipis". Com a exemple, el localitzador apunta que "als parcs, per exemple, es rodaria molt, però no es roda per les traves".

En aquest sentit, cal destacar que per qualsevol rodatge, bé sigui a la via pública o bé sigui en un habitatge privat, la productora en qüestió necessita permisos. Si és a la via pública, cal que tingui el permís per tallar el carrer en qüestió durant un temps determinat, a més de pagar una taxa per fer-ho. En el cas que el rodatge sigui en una propietat privada, la productora ha de demanar permís al consistori per poder desplegar tots els vehicles i aparcar-los a l'exterior de la casa: "Sant Cugat és bastant repel·lent als rodatges", resumeix Jaume Jordana.

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?