Sant Cugat visibilitzarà l'endometriosi i les persones que la pateixen

L'Ajuntament treballarà amb les Associacions d'afectades per l'Endometriosi i farà ressò de les campanyes d'informació i educació menstrual i sexual

Sant Cugat visibilitzarà l'endometriosi, una malaltia que pateix una de cada deu dones, arran d'una moció institucional que s'ha presentat en el ple municipal d'octubre, a instàncies d'ERC-MES. Durant el ple municipal d'octubre.

Més info: Blanca Solà: "Les molèsties de l'endometriosi poden fins i tot provocar incapacitat"

Així, des de l'Ajuntament de Sant Cugat s'iniciaran línies de treball conjunt amb les Associacions d'afectades per l'Endometriosi, amb campanyes de sensibilització i amb programes de prevenció, tot això des d'una perspectiva social, integral i de gènere, donant suport al treball que fan aquestes associacions amb les dones afectades.

A més, Sant Cugat també farà ressò de les campanyes d'informació i educació menstrual i sexual, especialment entre les nenes i joves, per desmuntar els mites que dificulten la detecció primerenca de la malaltia.

Per altra banda, s'instarà al Govern de Catalunya a través del Servei de Salut que informi dels recursos comunitaris i d'atenció a les dones que pateixen endometriosi i les incloguin als plans de l'Àrea de Serveis Socials, així com implicar-se en la millora de la detecció i tractament de la malaltia, i destinar més recursos a la seva investigació.

Què és l'endometriosi?

L'endometriosi és una malaltia crònica que es caracteritza pel creixement d'un teixit similar a l'endometri fora de l'úter, generalment dins de l'abdomen i excepcionalment fora com podrien ser pulmons, cervell, entre altres, arribant de vegades a la pèrdua d'òrgans com el ronyó o l'úter. L'origen és desconegut si bé les causes genètiques i mediambientals estan començant a generar hipòtesis més consensuades en la comunitat científica.

El símptoma associat més comú és el dolor, però també hi han altres símptomes com la infertilitat, sagnat abundant en la menstruació o sagnat irregular, nàusees, vòmits, gasos, indigestió, dolor durant la penetració o durant l'orgasme, entre altres. "És una malaltia molt invisibilitzada socialment ja que només afecta al sexe femení", defensa el grup polític proposant. "Això implica un biaix de gènere en el diagnòstic i investigació".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem