Sant Cugat s'emmiralla en París, Ripollet i Terrassa cap a la municipalització de l'aigua

L'Ajuntament ha organitzat una conferència, amb diferents convidats, per parlar sobre la municipalització de l'aigua

Sant Cugat mira a l'horitzó per visualitzar el camí cap a la municipalització del servei de l'aigua, i és que l'Ajuntament ha organitzat una conferència.

L'exemple de París

La conferència ha comptat amb la presència d'Anne Le Strat, extinenta d'alcaldia de París i responsable de la municipalització de l'aigua, que ha explicat com van fer el procés a la capital francesa: "A París la situació inicial era que hi havia tres operadors, un d'ells cobria la distribució de l'aigua, l'altra la producció i 'altra la distribució, durant 25 anys, amb molt poc control sobre el què feien", ha iniciat la ponent, que ha afegit que "hi havia molta opacitat i manca d'eficàcia del servei".

"Hi havia molta opacitat i manca d'eficàcia del servei"

Així mateix, ha assenyalat que l'any 2001 van decidir que "calia reprendre la gestió de l'aigua des de la ciutat. 3 anys després es va poder fer una negociació per tenir un control més estricte". A més, ha afegit que en aquell moment "es van iniciar estudis per veure quins serveis es podien oferir des de l'administració, i demostrar que es podia tenir un sol operador, i públic".

"10 anys més tard és un fet reconegut l'èxit d'aquesta remunicipalització de l'aigua"

Va ser a partir de l'1 de gener del 2010 quan Aigües de París "va començar a fer-se càrrec dels 3 serveis, tot i que hi havia obstacles: la manca d'informació, les pressions que es rebien des de moltes bandes, i obstacles jurídics", ha explicat Le Strat, que ha dit que, malgrat això, "10 anys més tard és un fet reconegut l'èxit d'aquesta remunicipalització de l'aigua".

Així, la francesa ha fet valdre el valor de la municipalització, i ha afirmat que "s'ha demostrat que aquesta gestió era possible", i que "ara és més eficaç i, per tant, més democràtica". En aquest sentit, Le Strat ha acabat la seva intervenció assenyalant que "la gestió pública és possible, a través de processos democràtics".

La conferència s'ha celebrat al Cafè Auditori. FOTO: Ferran Mitjà

La conferència s'ha celebrat al Cafè Auditori. FOTO: Ferran Mitjà

Exemples catalans: Ripollet i Terressa

"Creiem fermament que la gestió de l'aigua ha de ser pública"

Ripollet ha iniciat el procés per tal de municipalitzar el servei de l'aigua i, per això, Pilar Castillejo, tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Ripollet, ha estat també una de les ponents de la conferència: "Entre Ripollet i Sant Cugat tenim molts paral·lelismes. Nosaltres també tenim un contracte, que ja ha finalitzat, i una vegada acabat tenim tot el dret del món de decidir com volem fer aquesta gestió, i creiem fermament que ha de ser pública", ha iniciat.

La municipalització de l'aigua a Ripollet es va començar a treballar durant el mandat passat, però es va trobar amb obstacles jurídics: "Tots els Ajuntaments que tenim gestió indirecte de l'aigua, quan acaba el contracte de concessió, hem d'anar a una gestió mixta", ha explicat Castillejo, que ha afegit que "continuem la tasca de canviar el reglament".

"A principis del 2021, Ripollet ja tindrà un servei de l'aigua 100% públic"

La tinent d'alcaldia de Ripollet ha acabat dient que "vam crear una empresa municipal, que es va encarregar de la municipalització de tots els serveis, i la vam anar preparant perquè fes la gestió de l'aigua, també", argumentant que "l'aigua ha de ser un dret per a tothom". El procés de la municipalització de l'aigua a Ripollet arriba al seu punt i final, i Castillejo calcula que "a principis del 2021, Ripollet ja tindrà un servei de l'aigua 100% públic".

Per la seva banda, Marc Cadevall, director de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa, ha explicat l'exemple de la ciutat egarenca: "Teníem els referents de París i de Valladolid", ha iniciat, fent valdre "Terrassa com a un altre referent per aquests processos de municipalització de l'aigua".

De totes maneres, Casadevall ha explicat que "Terrassa té una singularitat, i és que disposava d'uns drets de captació propis del riu Llobregat". A més, ha apuntat que "la concessió va acabar el 2016, i va ser el moment en què vam plantejar que s'havia de fer amb l'aigua de la ciutat".

"És important tenir en compte la voluntat política"

El representant terrassenc, igual que les de Ripollet i París, també ha reconegut que es van topar "amb dificultats" jurídiques en el procés de municipalització de l'aigua: "És important tenir en compte la voluntat política", ha dit, però, argumentant que per això s'ha pogut iniciar el procés.

Cal destacar que fa mig any, l'Ajuntament va prorrogar dos anys la concessió del servei de l'aigua a Sorea.

Més info: Sant Cugat prorroga dos anys el contracte de l'aigua a Sorea

Fa unes setmanes, un grup de ciutadans ja es va reunir per parlar sobre la temàtica.

Més info: Impuls ciutadà per la municipalització de l'aigua

 
Comentaris

Destaquem