L'ermita més emblemàtica vista des de l'aire

Quico Domingo ens mostra l'ermita des del seu drone

Sant Medir a vista d'ocell Sant Medir a vista d'ocell

Sant Medir és una ermita que se situa a prop de l’antic camí romà d’Ègara (Terrassa) a Barcino (Barcelona), que passant per Sant Cugat entrava a la serra de Collserola per la vall de Gausac (o vall de Sant Medir). El primer document que en fa referència data de l’any 962. El nostre col·laborador i pilot de drone, Quico Domingo, amb llicència per fer-los volar, va fer aquestes fotografies des de l'aire.

El 3 de març és festa a Sant Cugat perquè se celelebra l'Aplec de Sant Medir, copatró de la ciutat. Una tradició que centenars de santcugatencs mantenen viva des dels voltants del 1800, i a la qual anualment se sumen veïns provinents dels barris barcelonins de Gràcia, Sarrià i Sant Gervasi, que peregrinen any rere any fins a la capella per venerar el sant i celebrar la tradicional romeria amb sardanes, exhibicions de cultura tradicional i popular, una missa i un dinar.

Actualment, la colla de la Penya Regalèssia és l’encarregada voluntàriament de mantenir el bell paratge de la vall de Sant Medir. La seva labor és reconeguda i admirada per tots nosaltres ja que fan de l’ermita un lloc acollidor on poder celebrar la nostra festa.

Saps quins altres equipaments simbòlics de Sant Cugat ha fotografiat Quico? El Celler Modernista, el Sincrotró d'Alba, el Monestir, el Mercat Pere San i el Teatre-Auditori.

No et perdis el següent reportatge fotogràfic i en vídeo del dilluns 25 de maig.

La llegenda

Sant Medir a principis de s. XX. FOTO: Arxiu

Diu la llegenda que el bisbe Sever fugia de Barcelona cap al castell d’Octavià, el qual més tard es convertiria en Sant Cugat, fugint de la persecució a què els romans sotmetien els cristians. De camí cap al castell, Sever es va trobar Medir que plantava faves al costat de la seva masia i li va preguntar si anava en bona direcció perquè l’estaven perseguint els romans.

Sever va dir-li a Medir que si preguntaven per ell respongués la veritat. Al cap d’una estona aparegueren els soldats i quan van preguntar a Medir si havia vist passar el bisbe, aquest va respondre que havia passat mentre plantava faves. En aquell moment es va obrar el miracle i les faves van començar a florir. Sentint-se enganyats, els romans van empresonar Medir i el van martiritzar juntament amb el bisbe Sever, al qual també van capturar.

Amb aquest fet, meitat història, meitat llegenda, com a rerefons es construí l’ermita, al costat del Camp del Miracle, lloc on les faves van créixer de cop i on els santcugatencs antics demanaven protecció a Sant Medir i s’enduien terra dels camps de conreu per fer més fructífers els seus sembrats.

Espai patrocinat pel restaurant Xarlot i Ilda's Town Beer

Més informació
 
Comentaris

Destaquem